Barcelona torna a activar el protocol “No callem” a les principals sales, festivals i espais d’oci nocturn de la ciutat per prevenir l’assetjament i les agressions sexuals. Es va començar a implementar el 2018 i, després de l’aturada de l’oci nocturn durant la pandèmia, es torna a posar en marxa amb algunes novetats, com la incorporació dels centres cívics. També es reforça la formació al personal de seguretat i es millora la coordinació entre l’Ajuntament de Barcelona i els locals, sobretot en els casos greus.

Sis espais més se sumen al conveni

Els 39 locals, sales i espais que se sumen a la campanya i el govern municipal han escenificat l’acord aquest dimarts amb la signatura del conveni a l’Ajuntament de Barcelona. Entre aquests, hi ha sis espais nous que s’estrenen: el Centre Cultural Albareda, el Festival Soundit, el Monumental Club, el Barcelona Beach Festival, el club Laut i la discoteca Down Town.

Entre les sales que hi donen suport hi ha locals emblemàtics com Razzmatazz, Sidecar, Sala Apolo, Luz de Gas, Arena o Plataforma; vuit festivals com el Primavera Sound, el Sónar i el Cruïlla; sis equipaments com el Palau Sant Jordi, l’Estadi Olímpic, el Poble Espanyol, el Parc del Fòrum i el Centre Cultural Albareda.

Millorar la coordinació en els casos greus

El protocol també millora la coordinació entre sales i l’Ajuntament de Barcelona per fer seguiment dels casos, sobretot els més greus. Els locals es comprometen a informar en un termini màxim de 36 hores des que s’ha produït un cas greu. Això també implica revisar la informació de denúncies que arribi a través de les xarxes socials.

També rebran un seguiment més exhaustiu per part del consistori, que incrementarà les visites a les sales i festivals perquè l’acord s’apliqui correctament.

En aquest àmbit, també han fet una crida a les víctimes per no silenciar aquest fets i perquè denunciïn les agressions per poder activar aquests protocols.

Més assessorament i formació al personal dels locals

Els locals d’oci nocturn que se sumen a la campanya es comprometen a evitar actituds sexistes com bonificacions de begudes només per a les dones o preus diferents en funció del sexe. També hi ha el compromís d’evitar criteri sexistes o discriminatoris d’accés a la sala.

L’objectiu també és que el personal d’aquests espais pugui prevenir, detectar i actuar en cas que es produeixi una agressió sexual. Per això, l’Ajuntament promou la formació d’aquests treballadors per tal de dotar-los de més eines. Aquest assessorament serveix, per exemple, per explicar què és una agressió, com s’ha d’atendre les víctimes i de quina manera es pot detectar un agressor.

Segons l’enquesta sobre les violències sexuals a Catalunya, el 33,4 % de les violències patides per les dones es van produir a l’espai públic el 2019.