El tram reformat de la Diagonal ara per ara té voreres destinades únicament al passeig dels vianants. Amb l'ordenació singular de terrasses, cada tram tindrà un nombre màxim de taules, per exemple, aquí n'hi podran anar 12. S'hauran de disposar en una sola filera i a quatre metres i mig de la façana. En total, com a màxim seran 173 taules entre Francesc Macià i el passeig de Gràcia, de les quals ja n'hi ha 32 en les confluències amb altres carrers. L'Ajuntament defensa que amb aquesta ordenació només s'ocuparà un dos per cent de les voreres. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Creiem que aquesta és una primera proposta perquè l'avinguda comenci a tenir terrasses. Però, evidentment, fent preservar alguns elements que sempre hem considerat important com és l'espai públic. No s'incorporen masses elements mobiliaris en l'espai públic. Bàsicament és taules, cadires i para-sols, una cosa molt senzilla." El Gremi de Restauració, però, està descontent amb la normativa perquè considera que és massa restrictiva. ROGER PALLAROLS director general del Gremi de Restauració "Permetre que els restauradors de la Diagonal puguin tenir terrasses, encara que siguin de mínims, en aquesta temporada d'estiu posa fi a aquest greuge a què se'ls ha sotmès de manera injustificada. Però és el final d'un capítol i no d'un llibre. Les ambicions de la Diagonal i de les terrasses de la Diagonal han d'anar més enllà." A més lamenten que no se'ls hagi tingut en compte a l'hora de redactar l'ordenació singular. "Els establiments podran començar a sol·licitar les llicències de terrassa a partir del març i es preveu que a la primavera ja estaran en funcionament. Us ho ha explicat des de l'avinguda Diagonal, Núria Llabina."

Després de mesos d’estudi, i gairebé un any després de finalitzar la reforma de la Diagonal, l’Ajuntament ha aprovat finalment l’Ordenació Singular de Terrasses que afectarà el tram central de l’avinguda Diagonal. La normativa preveu que es passi de les 32 taules actuals, situades en les confluències amb altres carrers, a un total de 173 en tot el tram comprès entre el passeig de Gràcia i l’avinguda de Francesc Macià.

Cada tram del carrer tindrà un màxim de taules per col·locar, i hauran d’anar agrupades en grups de dues o sis taules, cadascuna amb quatre cadires i amb para-sols. No s’hi podran afegir, però, ni jardineres ni mampares ni altres elements de mobiliari que delimitin l’espai públic. A més, les terrasses s’hauran de recollir cada nit a l’hora que tanquin els bars i restaurants, per tal de deixar lliures les voreres. En total, l’Ajuntament calcula que l’ocupació serà de només el 2 % de l’espai total de les voreres, i que per tant “es garantirà la preservació de l’espai públic”, segons ha afirmat la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

L’espai de cada mòdul compost per una taula i quatre cadires serà d’1,80 x 1,80 metres, per sobre del mínim normatiu d’1,50 x 1,50 metres. D’aquesta manera, l’espai lliure que quedarà entre la façana dels edificis i les terrasses serà de 4,5 metres i quedarà també una franja de seguretat de 80 centímetres per accedir als cotxes aparcats als laterals de l’avinguda. Es preveu que les terrasses ja es puguin començar a instal·lar durant el mes de març, un cop el consistori hagi rebut i tramitat les llicències corresponents.

L’Ajuntament ha qualificat el text de “bon acord” que fa compatibles les activitats ciutadanes a la vorera amb el desenvolupament econòmic dels negocis de la zona. Per al director general del Gremi de Restauradors de Barcelona, Roger Pallarols, en canvi, es tracta del “final d’un capítol, però no d’un llibre”, i retreuen al govern municipal que els ha sotmès a “un greuge” durant tot el procés, després d’esperar gairebé un any a poder tenir llicències de terrassa. A més lamenten que no se’ls ha tingut en compte per a redactar aquesta ordenació.