010
L’Ajuntament i el Col·legi Oficial de Psicologia han posat en marxa un número de telèfon, el 649.756.713, per atendre telefònicament les persones que necessitin suport emocional i psicològic durant la crisi pel coronavirus. Amb aquest servei, el consistori vol ajudar els ciutadans -en especial les persones vulnerables– a combatre els problemes de salut mental que es poden derivar de l’allargament del període de confinament. L’horari d’atenció serà de dilluns a divendres de les nou del matí a les vuit del vespre i disposarà d’un màxim de 18 línies que s’aniran activant progressivament.

Gestionar la por o l’angoixa

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha assegurat que des del servei s’ajudarà els veïns a gestionar emocions com la por, l’angoixa, la tristor o la incertesa i alerten que les persones confinades per haver estat diagnosticades amb la malaltia o les que estan patint un dol confinat poden tenir encara més problemes. De fet, Guillermo Mattioli, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, ha afegit que en les primeres trucades rebudes ja s’han trobat amb persones que necessitaven atenció psicològica per haver-se vist forçades a enfrontar-se al dol en confinament i ha destacat que aquesta necessitat seguirà creixent “fins i tot quan acabin les restriccions derivades per l’estat d’alarma”. Mattioli ha explicat, també, que es tracta de trucades de força estona i que “poden arribar a allargar-se durant mitja hora”.

 

Primera atenció de contenció

Ara bé, tant Tarafa com Mattioli han volgut deixar clar que des del servei es farà només una primera atenció de contenció i si, durant el transcurs de la trucada, es detecta que alguna persona necessita una atenció psicoterapèutica o tractament psiquiàtric concret, serà derivada al servei corresponent. Les línies posades en marxa per l’Ajuntament complementaran, doncs, altres telèfons ja existents, com els que donen suport a col·lectius com les treballadores de la llar, els professionals autònoms o els joves i els adolescents. I altres que també s’han reforçat per la crisi del coronavirus com el Telèfon de l’Esperança.