El Govern espanyol ha anunciat aquest divendres que prohibeix els acomiadaments que es justifiquin en la crisi generada per l’aplicació de l’estat d’alarma pel coronavirus. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat en roda de premsa que no es permetrà que les empreses acomiadin pels motius pels quals es poden acollir a un ERTO, és a dir, per causes “de força major tècniques, econòmiques o organitzatives”. Díaz ha justificat aquesta mesura assegurant que “no té sentit acomiadar quan el Govern està permetent els ERTO”.

Es revisaran d’ofici tots els ERTO

Díaz ha advertit però que tots aquests expedients es revisaran d’ofici per assegurar que les empreses no cometen frau. A més, la ministra també ha assegurat que no es podran extingir els contractes temporals i que, per tant, es mantindran vigents mentri s’allargui la crisi sanitària. L’augment de la presentació d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) és una de les conseqüències més visibles de la crisi del coronavirus. Només a Catalunya la xifra de treballadors afectats ronda els 460.000, segons dades del govern.

S’agilitzen les gestions per cobrar l’atur

Díaz també ha anunciat que el decret aprovat aquest divendres simplifica el model perquè els afectats puguin cobrar l’atur de forma “immediata”. Les companyies que vulguin aplicar un ERTO només hauran de facilitar el DNI, nom complet, número de compte i base reguladora del treballador perquè cobri.