La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat mesures noves en matèria mortuòria. Budó ha assegurat que mentre es mantingui l’alerta sanitària pel coronavirus, els serveis funeraris seran declarats de prestació forçosa, cosa que permetrà a la Generalitat establir un preu màxim per als enterraments. Aquesta xifra dependrà —segons Budó— del servei que s’hagi de donar i abastarà “la prestació de servei bàsica imposada legalment”. Amb aquesta mesura de govern, s’evitarà que es puguin produir abusos en la fixació de preus en els enterraments.

Agilitzar els comiats, un altre dels objectius

Davant l’augment continuat del nombre de morts per coronavirus, la consellera ha assegurat que els esforços es concentren ara en garantir que els serveis funeraris funcionin “de manera contínua i universal” alhora que es garanteix la salut de les persones que hi treballen, mininitzant al màxim els riscos de contagi.  Per aconseguir-ho, Budó ha anunciat que es posarà en marxa un protocol per “agilitzar” el temps per dur a terme els comiats de les persones difuntes afectades per la covid-19. La consellera ha volgut recordar, però, que, fins al moment, no existeixen “evidències sòlides sobre el fet que es pugui produir infecció i, per tant, transmissió del virus a través de les persones difuntes”. L’anunci de noves mesures es produeix després que el personal de serveis funeraris hagi fet públic la desprotecció en què es troben els treballadors d’aquestes empreses.

 

El preu, encara per fixar

Després de l’anunci de Budó, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que el govern encara no ha establert “quin ha de ser el preu màxim” dels comiats funeraris. Segons Vergés, actualment s’està treballant per establir la metodologia de treball i serà més endavant i, amb la col·laboració amb del món local, quan es marcarà el topall del preu. Des de l’Ajuntament de Barcelona proposen al govern català que el preu màxim d’aquest servei a la ciutat sigui de 2.450 €.

El sector funerari lamenta la mesura

Asfuncat, l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya, ha emès un comunicat on lamenta que la Generalitat hagi anunciat aquest real decret de mesures mortuòries sense avisar a les funeràries amb qui, afirmen, mantenen una comunicació “permanent”. Asseguren que s’està garantint el servei de forma “contínua i universal” gràcies al sobreesforç de les empreses del sector, i malgrat no tenir ni els equips de seguretat ni els mitjans necessaris. Asseguren que la situació és “crítica” tot i les “repetides peticions a l’administració” perquè els abasteixi d’aquest material.