Una de les primeres mesures que preveu el Govern espanyol amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució és la destitució del govern català en ple. Segons el pla previst, les responsabilitats de cada conselleria les hauria d’assumir el ministeri corresponent. Per dirigir-ne l’activitat, però, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reconegut que hi ha la possibilitat que es designi un “comandament únic”, encara que ha evitat posar cap nom sobre la taula per al·legar que la decisió correspon al president, Mariano Rajoy.

Sáenz de Santamaría ha corroborat que les funcions de les conselleries les assumiran, en un principi, els ministeris corresponents i també ha situat entre les mesures prioritàries prendre el control de l’economia, posar-se al capdavant dels Mossos i desmuntar “l’estructura d’estat” de la Generalitat a l’exterior. En el marc del debat sobre totes aquestes mesures al Senat, la vicepresidenta ha instat el president català, Carles Puigdemont, a presentar personalment les al·legacions a la cambra alta. Tot plegat ho ha dit en dues entrevistes que ha concedit aquest dilluns, una a ‘El programa de Ana Rosa’, de Telecinco, i una altra a Onda Cero.

Més enllà de la destitució del govern, Sáenz de Santamaría també ha explicat que, en cas de desobediència, es preveu destituir tots els alts càrrecs o funcionaris que no acatin l’aplicació del 155 i que, per tant, l’incompleixin. En aquest sentit, ha dit que l’acord està dissenyat de manera que “permet una aplicació gradual”. Sobre la possibilitat que el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, sigui rellevat del càrrec, la vicepresidenta ha remarcat que, en primer lloc, destituiran “immediatament” els que ha anomenat “el comandament polític suprem” de la policia catalana: el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d’Interior, Joaquim Forn.