Junts pel Sí i la CUP han demanat finalment un “ple específic” per analitzar “l’agressió institucional que comporta el 155” i per abordar-hi possibles mesures de resposta. Sobre la possibilitat que en el ple s’acabi votant una declaració d’independència el president del Grup Parlamentari de Junts pel Sí, Lluís Corominas, no ho ha descartat. “El govern hi pot intervenir”, ha dit.

Corominas també ha explicat que han demanat al Parlament que estudiï emprendre accions legals contra l’Estat per l’aplicació del 155.  Consideren que el Govern espanyol “podria haver comès delictes” en el redactat de l’acord del Consell de Ministres de dissabte. Per Corominas, “Espanya està actuant com una dictadura” i ha fet una crida a “defensar de forma democràtica i pacífica” les institucions catalanes.

També el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, considera que estan en joc les institucions de l’autogovern de Catalunya i, per això, ha demanat que el ple serveixi per oferir “una resposta el màxim d’unitària possible davant la barbaritat del govern de Rajoy”. Per Coscubiela és moment de deixar a una banda els legítims interessos de partit per l’interès de país, i que aquest passa per la defensa de les institucions, però també per garantir la cohesió social i evitar la fractura.

Albiol: “Si hi ha la temptació d’una DI actuarem en conseqüència”

El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, considera que les mesures del 155 no anul·len ni suspenen l’autogovern català sinó que el que volen és frenar la “voladura de l’estat de dret”. Albiol ha dit que no entén el format del plenari que Junts pel Sí i la CUP plantegen per dijous però que si, “en algun moment”, hi ha la temptació de portar a votació la declaració d’independència, no ho permetran i actuaran “en conseqüència”. El líder dels populars també ha assegurat que no té cap problema a comparèixer dimarts en comissió amb la resta de senadors catalans, tal com demana Junts pel Sí.

De la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha criticat “l’ocultació de les veritables intencions del Govern i del Parlament” en el plenari de dijous. Segons ha dit en roda de premsa, és una actitud de “covardia” perquè saben que estan actuant contra llei i que estan utilitzant les institucions perquè només representin uns “colpistes”.

Paral·lelament al ple del Parlament, aquest divendres, 27 d’octubre, també hi ha convocat un ple extraordinari al Senat sobre l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. Dimarts s’ha de constituir la comissió mixta de la cambra alta, formada per 27 senadors de les comissions de les comunitats autònomes i la Constitucional, que es reunirà dijous a la tarda i que és qui recollirà i farà les  esmenes per a possibles modificacions a la propostes de l’executiu espanyol.