La degana ha alertat que “les respostes immediates no comportaran una solució” a llarg termini i ha instat el govern de la Generalitat i el de l’Estat espanyol a negociar. Gay considera que s’ha de declarar una treva “que permeti la convivència i la pau social” i confia que encara hi ha marge per iniciar un diàleg amb serenor que condueixi a la solució del conflicte.

És la mateixa visió que té l’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, que ha manifestat que “estem encara amb possibilitats d’arribar a una entesa”. Per arribar-hi, la professora de dret constitucional de la UB Argèlia Queralt ha posat en relleu la necessitat de rebaixar el to del llenguatge i reconèixer el punt de vista de l’altre.

En l’acte també ha parlat la catedràtica de dret Esther Giménez-Salinas, que ha demanat que no hi hagi actes de “repressió” i ha puntualitzat que el diàleg s’ha de fer amb “confidencialitat” i tan aviat com sigui possible perquè, com més tard sigui, ha assenyalat la periodista Milagros Pérez Oliva, més alts seran els costos.

La comissió independent de l’ICAB, que es va posar en marxa a inicis d’octubre, té l’adhesió de 150 col·lectius i 500 persones.