(ACN) Els grups parlamentaris han signat aquest dilluns un acord “per a un debat responsable sobre la immigració i contra el racisme i la xenofòbia“, segons ha descrit el president de la Generalitat, Quim Torra. A l’acte, hi han assistit també una cinquantena d’entitats. Torra ha demanat conjurar-se “per impedir l’avenç de la discriminació, el racisme i la xenofòbia” i ha valorat el fet d’haver pogut fer l’acord davant la proximitat de les eleccions i en un ambient de “dialèctica partidista”. Considera la qüestió “un compromís necessari i fonamental per la cohesió social i la convivència” i “un dels grans consensos de país” en què no es poden “estalviar esforços”.

L’acord signat estableix el compromís de difondre els beneficis de la immigració i la diversitat que comporta, adreçar el mateix discurs a tots els públics i no atribuir comportaments associats a col·lectius, als individus, ni al revés. També fa una crida a utilitzar dades contrastades, a la responsabilitat i la necessitat de contextualitzar els temes analitzats. Finalment, els partits es comprometen a evitar i denunciar els discursos que incitin “el pas del racisme latent als actes de racisme”.

El document signat parteix de la tesi que les causes de l’arribada d’immigrants a Catalunya “són de caràcter estructural i romandran en el futur”, i s’hi afegeix que la convivència i la inclusió són “l’única alternativa per poder seguir sent una societat cohesionada”. El text valora els plans d’acollida, les aules d’acollida a les escoles o les intervencions socials o urbanístiques als barris. També s’hi recorda el Pacte Nacional per a la Immigració del 19 de desembre del 2008 i s’afirma que “el discurs polític ha de ser conscient, que no és neutre, que té efectes sobre la realitat, que pot ser part del problema o pot contribuir a trobar solucions”.

Un acord de partits amb punts de partida diferents

“No ens farem cap favor si no analitzem els riscos” de la immigració amb “seriositat i realisme”, ha destacat Santi Rodríguez del PP. Ha indicat que la mateixa convocatòria de la taula és “fruit precisament dels riscos que es posen en evidència”. Per la seva banda, Natàlia Sánchez de la CUP ha indicat que el document demana neutralitat al discurs polític, però ha alertat que el racisme és institucional.

“El racisme no ha sortit ara, ja estava aquí”, ha dit Jèssica Albiach de Catalunya en Comú Podem. Ha criticat la llei d’estrangeria, la política migratòria de l’estat espanyol i la segregació escolar, i ha reclamat que les mesures s’acompanyin d’un compromís pressupostari. Per part del grup parlamentari del PSC i Units per Avançar Miquel Iceta ha dit que l’acte era “necessari”, també ha destacat que Catalunya sempre ha estat “terra d’acollida” i l’ha definit com “una de les societats més cohesionades, diverses i socials d’Europa”.

Sergi Sabrià d’ERC ha dit que la trobada és “històrica i probablement inèdita a escala mundial” perquè hi havia”forces de tots colors contra el racisme”. Ha dit que en aquesta temàtica “no hi pot haver cap dubte ni fissura”, sinó que han “de ser un bloc”. En nom de Junts per Catalunya, Saloua Laouaji ha dit que la xenofòbia “es combat amb responsabilitat, recursos i sense caure en titulars”. Finalment, Noemí de la Calle de Ciutadans ha demanat obrir un grup de treball al Parlament per combatre el racisme i la xenofòbia, ampliant l’objecte d’estudi a altres àmbits.