L'escenari ha estat diferent, però la coreografia gairebé idèntica a la que van fer ahir Alfred Bosch i la imminent alcaldessa electa. Ada Colau i Jaume Collboni han arribat somrients, han encaixat les mans i han mostrat una bona entesa que, diuen, esperen que comporti acords i punts de trobada durant el mandat que comença. Els socialistes donaran suport aquesta tarda a la investidura de Colau. La decisió es va prendre ahir al vespre, en un consell de la federació a la seu del carrer de Nicaragua. No és un acord de govern, i, per tant, no hi ha contrapartides, és un vot de confiança que el PSC dóna per coherència amb la línia del partit d'afavorir els governs d'esquerres als municipis d'arreu del país, però sobretot perquè és la lectura que fan de la voluntat expressada a les urnes. JAUME COLLBONI, cap de llista del PSC "Pensem que és coherent amb aquest missatge i aqeusta demanda de la ciutadadnia de canvi, de polítiques d'esquerres, de necessitat d'entesa, que nosaltres féssim aquest vot favorable avui en el plenari." El vot a favor dels quatre regidors socialistes, se suma als cinc dels republicans i al de la CUP, perquè un dels tres regidors hi votarà a favor. La suma s'eleva finalment a 21 i Ada Colau serà investida alcaldessa amb majoria absoluta. ADA COLAU, cap de llista de Barcelona en Comú "Nosaltres ens esforçarem i ens comprometem a estar a l'alçada d'aquest vot de confiança i a fer tot el possible perquè això sigui un primer pas d'una nova forma de governar basada en el diàleg i l'acord i en prioritzar els punts que tenim en comú." Colau ha repetit que la prioritat és Barcelona i que entre els objectius compartits per les forces d'esquerres hi destaquen les politiques socials.

Colau serà investida alcaldessa de Barcelona aquesta tarda per majoria absoluta, sumant els vots dels 11 regidors de Barcelona, els cinc d’ERC, els quatre socialistes i d’un de la CUP. Després de la compareixença conjunta ahir d’Alfred Bosch amb la futura alcaldessa, avui ha estat el torn de Jaume Collboni, després que el Consell de Federació del PSC de Barcelona aprovés ahir a la nit, amb un 80% dels vots, la proposta de donar suport a la investidura.

En la compareixença al costat de Colau al Centre Cívic Pati Llimona (les sales de l’Ajuntament ja estan preparades per a l’acte de la tarda), Collboni ha explicat que els ciutadans de Barcelona han enviat un missatge de canvi “cap a polítiques d’esquerra i pel diàleg entre tots els grups presents en el consistori”. Per això, ha dit Collboni, els socialistes havien de ser coherents amb aquest doble missatge, reforçant la investidura de l’alcaldessa i obrint un diàleg amb Barcelona en Comú, que ha estat constant des de l’endemà de les eleccions. El líder del PSC de Barcelona ha explicat que l’opció de votar a favor de la investidura de Colau també és coherent amb el que estan fent els socialistes arreu d’Espanya, impulsant governs d’esquerres a tot arreu on és possible, des de l’alcaldia de Madrid fins al govern del País Valencià, de vegades assumint responsabilitats de govern i d’altres donant-hi suport des de fora.

A Barcelona, el PSC no entrarà en el govern “de moment”, tot i que Collboni és conscient que “la ciutat necessita estabilitat i governabilitat per tirar endavant polítiques d’esquerres”, ha dit. El president del PSC de Barcelona ha dit que “hem de fer un vot de confiança a Ada Colau, que no és un xec en blanc, però sí que és la millor manera d’iniciar un camí per impulsar una inicitiva conjunta en la lluita contra les desigualtats, per afavorir l’ocupació i treballar al servei de les persones”.

Colau ha agraït a Collboni i el PSC el vot de confiança i ha explicat que l’accepta de bon grat també per coherència. “Som una força de canvi que ha sabut ajuntar gent molt diversa amb objectius comuns, abans i després de les eleccions”, ha dit. La propera alcaldessa ha explicat que “les forces d’esquerra que hem començat a parlar tenim clar que la prioritat ha de ser sempre la ciutat i que tenim molts punts en comú: la ciutadania no entendria que no ens entenguéssim”. També ha dit que “ens comprometem a estar l’altura d’aquest vot de confiança”.

Els dos líders han argumentat que no hi ha encara un acord de govern ni un pacte d’estabilitat amb un programa concret perquè les tres setmanes que han passat des de les eleccions són molt poc temps per donar-li forma. “Necessitem temps per prendre decisions i guanyar quotes de confiança”, ha dit Collboni, que no descarta entrar en el govern més endavant. També han dit que la manca de temps ha estat l’única raó per no fer-se una “foto a tres” amb Alfred Bosch, però han explicat que les converses entre Barcelona en Comú, ERC i el PSC han estat constants durant aquests dies, tant de forma bilateral com a tres bandes.

El líder socialista ja havia anunciat que el vot favorable dels quatre regidors socialistes a la investidura d’Ada Colau era “possible”, però que la decisió no va ser definitiva fins ahir mateix. El suport del PSC de Barcelona va ser motiu d’un llarg debat en el si del Consell de Federació, que va acabar a la nit. La qüestió era si els socialistes havien de donar suport a Colau, votar-se a si mateixos -sense possibilitats d’èxit- o abstenir-se, i 17 dels consellers preferien votar a Collboni, mentre que cinc es van abstenir. Finalment, 89 dels 111 consellers socialistes van votar a favor de l’acord d’investidura, tal com va defensar el cap de llista i des d’avui president del Grup Municipal Socialista, Jaume Collboni.