El Saló de Cent serà l’escenari del ple de constitució del nou Ajuntament. Està previst que unes 800 persones segueixin l’acte des dels bancs d’aquesta sala i també des dels salons de la Reina Regent i de Cròniques. Tots aquests espais s’han preparat aquest divendres per a l’ocasió, afegint cadires per al públic i instal·lant pantalles per seguir la investidura.

Precisament, la cap de llista de Barcelona en Comú, Ada Colau, va explicar aquesta setmana que s’ha ampliat el nombre d’invitacions per a l’acte a entitats socials i veïnals.Barcelona en Comú ha modificat alguns aspectes de la col·locació dels convidats. Els representants de diverses entitats religioses seuran juntament amb la societat civil i no al costat de les autoritats.

A més, l’acte d’investidura serà “childfriendly” perquè els assistents que tinguin nens petits disposaran d’un espai per a ells al pati interior de la Casa de la Ciutat.

Una altra mesura per obrir el plenari als ciutadans és que es podrà seguir des de la plaça de Sant Jaume amb una pantalla gegant i uns altaveus. A més, es retransmetrà en directe a partir de les 16.55 h a BTV, BTVNotícies.cat (amb interpretació en llengua de signes) i a Barcelona FM.

L’acte de constitució de l’Ajuntament sortirà més barat. Barcelona en Comú ha optat per treure les catifes de gala de la plaça de Sant Jaume, que suposa un estalvi de 4.800 euros segons la formació. A més, es limitarà el refrigeri que se servia a begudes exclusivament per als familiars dels regidors, una decisió que rebaixarà el pressupost en 7.000 euros.

Els moments clau de la investidura

El plenari començarà amb la constitució de la mesa, que la formaran dues regidores, Trini Capdevila (ERC) i Maria Rovira (CUP). Tot seguit, els 41 regidors juraran el càrrec. Després arribarà el moment de la votació del nou alcalde. Si cap regidor suma la majoria absoluta, assumirà el càrrec la número u de la llista més votada, és a dir, Ada Colau (Barcelona en Comú).

A continuació, Trini Capdevila donarà la vara i el faixí a la nova alcaldessa, que passarà a presidir el ple des de la mesa. Des d’allà donarà la paraula als caps de llista de cada formació i Colau tancarà els parlaments.

A partir d’aquí, l’acte sortirà del Saló de Cent, amb una primera foto de tots els regidors a l’escala d’honor i, després, creuaran la plaça de Sant Jaume per anar a saludar el president de la Generalitat, Artur Mas. Per últim, la nova alcaldessa haurà de signar els primers decrets, entre els quals, els nomenaments dels tinents d’alcalde.