23j eleccions generals 2023

Queden poc més de dues setmanes per a les eleccions generals del 2023, que se celebraran el 23 de juliol. L’inici de la campanya electoral serà la matinada de divendres, 7 de juliol, i durant 15 dies els partits demanaran el vot als ciutadans. Però és obligatori votar aquell dia? La resposta és no. A Espanya, participar o no en unes eleccions és un dret i en cap cas una obligació. Per tant, no es preveuen sancions de cap mena si algú decideix no exercir-lo. Alguns ciutadans fan una crida a l’abstenció el 23-J per, entre altres motius, expressar la manca d’interès en la política o descontentament amb els partits i el context actuals.

Com pot influir l’abstenció en el 23-J?

L’abstenció afecta els resultats?

A diferència dels vots en blanc, que sí que es comptabilitzen i que es reparteixen entre totes les formacions de forma proporcional, l’abstenció no té incidència en els resultats perquè són vots que no s’han introduït a les urnes. Així doncs, no cal un mínim de participació per donar per vàlids uns comicis i no té cap afectació directa en els vots finals.

A les darreres eleccions generals del 2019, un 33,76 % dels ciutadans que estaven cridats a les urnes no van anar a votar; en conseqüència, sí que ho va fer un 66,24 % del cens electoral.

Obligació d’anar a votar a altres països

Ara bé, hi ha alguns països on votar sí que és una obligació. És el cas, per exemple, de l’Argentina, Bolívia, l’Equador, el Brasil, Perú o l’Uruguai. També hi ha alguns països europeus on es tracta d’una obligació per a tots els ciutadans. Per exemple, Luxemburg (on es preveuen sancions de fins a 1.000 euros per als reincidents), Bèlgica o Liechtenstein.  

Què vols saber de les eleccions generals del 2023?