La desobediència de la festivitat del 12 d’octubre va més enllà dels ajuntaments. Entitats com Òmnium Cultural i SOS Racisme ja fa temps que treballen coincidint amb aquesta festivitat. Per a ells, aquesta és una jornada qualsevol. Així que aquest dimecres, una vegada més, acudiran a les seves oficines.  En el cas d’Òmnium Cultural tant els membres de la junta com els voluntaris faran feina, ja que consideren que aquest dia no és una festivitat pròpia de Catalunya.

Els membres de SOS Racisme aquest dimecres no podran treballar des de les seves oficines, a la rambla de Santa Mònica, perquè l’edifici estarà tancat, però utilitzaran una sala de la Federació Catalana d’ONG. Des d’aquesta entitat, també expliquen que no tenen res a celebrar. Consideren que el 12 d’octubre és la commemoració d’un genocidi i de l’inici d’un llarg període d’espoli i de destrucció contra el poble d’Amèrica. Expliquen, a més, que és un dia que els recorda la necessitat de continuar treballant per l’eradicació del racisme, per la igualtat de drets i oportunitats i, en definitiva, per la defensa dels drets humans.

Des de SOS Racisme denuncien que aquesta data és utilitzada des de fa anys per grups feixistes que ocupen els carrers amb un discurs d’odi, racista i homòfob. I alerten del perill que suposa que un any més es mobilitzin per Barcelona grups de gent procedents d’altres punts de l’estat.

Les entitats també han valorat la sentència del jutjat que obliga l’Ajuntament de Badalona a fer festa aquest dimecres. Associacions sobiranistes i de cooperació defensen que treballar el 12 d’octubre hauria de ser una decisió lliure de cadascú i lamenten la resolució. Consideren que les administracions també haurien de poder escollir. A tot Catalunya, hi haurà 47 ajuntaments que obriran aquest dimecres, 12 d’octubre.