El Palau de Pedralbes acull fins aquest dimarts una trobada internacional sobre el paper de la dona com a agent transformador de la societat. Hi prenen part representants (majoritàriament, dones) dels 43 estats membre de la Unió per la Mediterrània (UpM), a més de delegats de diverses ONG, entitats i empreses del sector privat que treballen per la igualtat de gènere.

En representació del Govern espanyol, la delegada del govern per la Violència de Gènere, Blanca Hernández, ha assegurat que “l’Estat espanyol està fent molta feina per combatre aquesta xacra social”, en la seva intervenció durant la sessió inaugural d’aquest dilluns a la tarda. I ha afegit que “l’educació és fonamental per sumar més gent en aquesta croada contra la violència envers les dones“.

També hi ha intervingut l’exvicepresidenta del Govern espanyol María Teresa Fernández De la Vega. L’ara presidenta de la Fundació Dones per Àfrica ha lamentat que les dones no tinguin els mateixos drets i les mateixes oportunitats a tots els països i, amb la vista posada en el futur, ha dit que cal un canvi de lideratge: “Per a aquesta nova era estic convençuda que tots vostès estaran d’acord amb mi que hi hem de ser les dones; sense elles, sense nosaltres, no es conformarà aquest nou lideratge que el món necessita i que podem, volem i estem en condicions d’oferir les dones“.

La vicepresidenta de la Comissió Europea i Alta Representant de la Unió Europea en Afers Exteriors, Federica Mogherini, s’ha excusat per no poder assistir a la trobada a través d’un missatge de vídeo. Mogherini ha apuntat a l’apoderament de les dones no només com un objectiu, sinó com una eina: “Apoderar les dones és l’única manera d’assolir tot el potencial de les nostres societats“.

La ministra d’Afers de les Dones, la Família i els Nens de Tunísia, Néziha Labidi, ha admès que “no serveix de res aprovar lleis si després no s’apliquen“, tot i que també ha manifestat el seu convenciment que “d’aquí a pocs anys podrem veure més dones en llocs de poder al nostre país perquè no hi ha camí de retorn”. Per la seva banda, la presidenta del Consell Nacional per les Dones d’Egipte, Maya Morsi, ha explicat que “l’eliminació de la violència contra les dones està inclosa a la Constitució egípcia“.

La diputada de la Secretaria General de la UpM, Delphine Borione, ha afirmat que “els acords de pau promoguts per dones són més duradors” i també ha recordat que “el 80% dels refugiats de la guerra de Síria són dones”. I ha sentenciat que “no podem respondre als desafiaments de la regió deixant de banda a la meitat de  la població“.

En el mateix sentit, el ministre de Desenvolupament Social de Jordània, Wajih Azaizeh, ha subratllat el paper de la dona per a l’economia i “per combatre el radicalisme, però em fa por que el terrorisme sigui més ràpid que nosaltres a l’hora de passar a l’acció”. Azaizeh, a més, ha fet una crida a la comunitat internacional per frenar l’èxode de Síria. “A Jordània tenim 1.300.000 refugiats sirians i ja no donem l’abast”, ha clamat.

La reunió serveix de preparació per a la cimera ministerial sobre polítiques d’igualtat de gènere que se celebrarà el 2017.

L’únic inquilí del Palau de Pedralbes

La Unió per la Mediterrània, fundada el 2008 sota l’impuls de Nicolas Sarkozy, és actualment l’única inquilina del Palau de Pedralbes. La seu d’aquesta institució internacional s’ubica a l’interior de l’antiga residència del rei Alfons XIII a Barcelona, malgrat que la seva presència passa més aviat desapercebuda.

La UpM va ser creada amb l’objectiu de fomentar la cooperació entre els diferents països a les dues riberes del Mediterrani. Les seves principals fites havien de ser el desenvolupament econòmic de la regió i afavorir la pau al Pròxim Orient. Aviat, però, va ser objecte de diverses crítiques i no va ser fins a 2010 que va començar a treballar. En els últims anys, s’ha reorientat cap a l’impuls de projectes d’àmbit regional per lluitar contra l’atur i el canvi climàtic, entre d’altres. En total, fins ara, s’han impulsat un total de 45 iniciatives.