Dos tapissos de gran format, d’uns tres metres d’amplada per dos d’alçària, omplen la Sala Busquets de l’Escola Massana per commemorar l’Any Tàpies. Es van teixir a mà al centre al 1987 a partir de dos dibuixos de l’artista català, i van decorar la sala sala gòtica de l’escola, a l’Antic Hospital de la Santa Creu.

Aquest 2024, en el centenari del naixement de Tàpies, han sortit durant uns mesos de la seva ubicació habitual (a la biblioteca i la sala d’actes del nou edifici) perquè siguin accessibles a tots els barcelonins. “Són dos tapissos singulars i molt poc coneguts“, afirma Francesca Pinyol, comissària de l’exposició “Tapissos d’Antoni Tàpies, Dret i revés”, amb qui ha parlat un equip del ‘Plaça Tísner‘.

Tàpies i la Massana

La relació de Tàpies amb la Massana es remunta a principis dels anys 80, quan Francesc Miralles n’era el director i, després d’una exposició amb obres del pintor i escultor, li va proposar realitzar dos tapissos a partir d’obres seves. L’encarregat de liderar el projecte va ser el professor dels ensenyaments en tapisseria Jordi Holguera, que va tenir l’ajut d’alguns alumnes avantatjats. El resultat del seu treball es pot contemplar fins al 16 de maig a l’Escola Massana.

Del dret i del revés

L’exposició mostra el procés de creació d’un tapís: des de les imatges originals, passant pel cartró a mida real que serveix de base, fins a la paleta de textures amb què s’anirà perfilant la imatge. També permet apreciar amb tot detall com s’han teixit les dues obres, amb una visió completa de la superfície, tant del dret com del revés, en què s’aprecien els nusos, els canvis de color i materials amb què s’han confeccionat.

Explica Pinyol que han volgut mostrar aquesta part del revés perquè per fer la trama d’un tapís “contínuament es prenen decisions, i normalment queden amagades a la part del darrere”. Afegeix l’alumna del cicle d’art tèxtil Maria Garcia que, a vegades, aquesta part del darrere “és més interessant que la part frontal“.

El present i futur de l’art tèxtil

La tècnica del tapís s’ensenya en el cicle d’art tèxtil de l’Escola Massana des dels anys 50 del segle XX, una disciplina que segueix ben viva. Una mostra es pot veure fins a mitjans de maig a les parets del vestíbul del centre, on alguns dels estudiants del cicle s’han inspirat en l’obra de Tàpies per confeccionar a mà les seves creacions.

Teixir tapissos és com un ball, una dansa lenta… entrar en un estat de meditació”
Mery Santamaria Sedano, professora del cicle d’art tèxtil de l’Escola Massana

Un llenguatge, una dansa

Confessa Mery Santamaria Sedano, professora del cicle d’art tèxtil de l’Escola Massana, que teixir tapissos “és un llenguatge”, manual i repetitiu, que ha arribat a l’època contemporània gràcies a les dones que han esdevingut les “guardianes d’aquestes tècniques al llarg dels anys”. Defineix els moviments com “una dansa lenta”, que permet entrar “en un estat de meditació“.