La Sagrada Família ha estrenat aquest dilluns, 22 d’abril, una pantalla gegant amb la peça audiovisual ‘Rosa, rosae’, feta amb intel·ligència artificial, per commemorar Sant Jordi. La instal·lació, de 6×3 m, se situa a l’interior del recinte de la basílica, just en el balcó de l’escultura de Sant Jordi, realitzada per Josep Maria Subirachs. La peça s’ha fet especialment per a l’ocasió i és el primer cop que el monument experimenta amb IA. Es podrà veure fins al 27 d’abril.

La instal·lació s’ha fet a partir de la creació d’una base de dades amb centenars d’imatges relacionades amb la rosa i l’arquitectura de Gaudí, com el trencadís i formes i materials de la seva obra. La barreja d’aquestes imatges s’ha fet a través de diferents eines d’intel·ligència artificial.

La directora de cultura i acció socioeducativa de la Sagrada Família, Marta Otzet, ha afirmat que l’experiència amb la IA ha permès la generació d’imatges boniques i interessants que mostren com és la declinació d’una rosa, des d’una part més petita i de detall amb els pètals, fins a una de més àmplia amb la rosa. “S’hi poden veure roses més aviat orgàniques, de ceràmica o realitzades amb forja”, ha detallat. Ozet també ha manifestat que la instal·lació mostra “el pètal de la rosa i va evolucionant fins a la rosa de Sant Jordi que coneixem”.

Foto: ACN