Els projectes de Takk són fàcilment reconeixibles: pels colors llampants, les estructures impactants i el ferm compromís amb una mirada feminista, ecologista i política. El seu inimitable estudi i habitatge a l’Hospitalet n’és un clar exemple. Un equip del ‘Plaça Tísner‘ hi ha pogut entrar.

Explica l’arquitecta madrilenya Mireia Luzárraga que necessitaven un espai gran i diàfan per produir les obres, en fan una gairebé cada mes, una zona amb taules per treballar “com qualsevol estudi d’arquitectura a l’ús” i “petits habitacles” fets amb materials reciclats d’algunes de les instal·lacions que han ideat per a festivals, galeries d’art i botigues que els “faciliten la vida domèstica”.

Impacta l’estança on hi ha ubicada la banyera, la més privilegiada de la casa, inundada amb llum natural de sud-est. Una tria que han fet després de constatar que el bany acostuma a ser un des punts més petits, mal ventilats i foscos de les cases contemporànies. Un espai que des de Takk reivindiquen per al gaudi, tant personal com compartit.

Habitació d’hivern / habitació d’estiu

Luzárraga i Muiño no són de seguir les convencions. No creuen en els pisos dividits per habitacions per a cada integrant de la casa. Els seus “habitacles” són per a ús compartit de tots. Tenen una habitació d’hivern en forma d’iglú, que utilitzen quan les temperatures són baixes. La casa no està calefactada perquè hi ha molt volum i no volen contribuir a agreujar la crisi climàtica. Està feta amb material aïllants reciclats, com la gran estructura ventilada que utilitzen per dormir els mesos d’estiu.

Agents no humans

Sorprenen també altres espais, com el “llit de dia“, un espai de recolliment per descansar o llegir que és una enorme sopera amb un forat per accedir-hi. Una instal·lació colorista, divertida i original com tot el que fa aquest inclassificable estudi d’arquitectura. Tenen, a més, un frondós “bressol de plantes“. Explica Luzárraga que els ajuda a aclimatar l’espai i que forma part dels seus projectes. Gairebé sempre inclouen “agents no humans“, a qui volen donar veu en els seus dissenys.

‘BioDivHub’, al Llum BCN

Takk participa al Llum BCN 2024 amb una instal·lació que vol potenciar la biodiversitat a la ciutat des de l’enorme volum d’aire que hi ha sota la coberta emmirallada dels Encants Vells. És un escull arbori amb nius per a ocells, dispositius de reg, bombetes de creixement, llums ultraviolades i ventiladors. Una proposta atractiva de grans dimensions que enlluernarà els visitants de la fira de Bellcaire.