
El festival Llum BCN 2023 al Poblenou, el festival internacional d’arts lumíniques, se celebrarà a Barcelona els dies 3, 4 i 5 de febrer. La 12a edició del certamen se centra en la reflexió sobre el canvi climàtic i la importància de les energies renovables i de nou gira al voltant del seu centre neuràlgic, el Disseny Hub Barcelona i s’instal·la en diferents espais del barri per mostrar les propostes de grans creadors nacionals i internacionals que utilitzen la llum, el moviment, la realitat virtual o la intel·ligència artificial.
Una confluència entre art, ciència, tecnologia i societat, en la qual participen escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de la ciutat. Coincidint amb els mateixos dies tindrà lloc la 4a edició de l’Off Llum, que proposa una ruta alternativa i que organitza el Poblenou Urban District.
Accés gratuït els dies 3, 4 i 5 de febrer a les diferents exposicions del Museu del Disseny, a partir de les 15 h i fins a les 17 h.
Què vols saber del Llum BCN 2023?
- Llum BCN 2023 al Poblenou: quan es fa?
- Mapa del llum BCN 2023
- Com serà? Novetats
- Programa: què no et pots perdre?
Llum BCN 2023 al Poblenou: quan es fa?
Del 3 al 5 de febrer del 2023
- Divendres 3 i dissabte 4 de febrer 2023, de les 18.30 h a les 23.30 h.
- Diumenge 5 de febrer 2023, de les 18.30 h a les 23 h.
(‘Arborialis’ – Architects of Air obrirà a les 16:30 h)
Mapa del Llum BCN 2023: on es fa?
El festival Llum Bcn 2023 es fa a diversos espais del Poblenou. Si no te’n vols perdre cap detall, consulta el mapa del Llum BCN 2023 al Poblenou i on es troben les instal·lacions més destacades.
Com serà el Llum Barcelona 2023?
- Tres nits amb instal·lacions de grans artistes internacionals i nacionals.
- La temàtica del canvi climàtic, com a rerefons.
- Propostes que transformen els espais urbans del Poblenou.
- Participació de les escoles d’art, disseny, il·luminació, arquitectura i escenografia de Barcelona.
- Off Llum, itinerari alternatiu amb la millor selecció d’artistes emergents (Poblenou Urban District).
Programa del Llum BCN 2023: què no et pots perdre?
Architects of Air – ‘Arborialis‘
Localització: plaça de Josep Antoni Coderch
‘Arborialis‘ és la proposta més nova d’Architects of Air, una escultura pneumàtica on la gent s’endinsa per trobar-se amb la bellesa de la llum i el color. El disseny s’inspira en les formes de la natura, en aquesta ocasió, especialment en els arbres.

Chila Kumari Singh Burman – ‘Liberty and light’
Localització: Can Framis (carrer de Sancho de Ávila, 154-172)
L’artista britànica Chila Kumari Singh Burman ha fusionat amb ‘Liberty and light’ el missatge pacifista del ‘Guernica’, de Pablo Picasso, amb la iconografia de la seva rica herència cultural hindopanjabi.

Colectif Coin – ‘Abstract’
Localització: Universitat Pompeu Fabra (carrer de Roc Boronat, 138)
Maxime Houot, director artístic de Collectif Coin, ha creat un dispositiu que tradueix conceptualment, amb moviment, so i llum, la teoria de la relativitat d’Albert Einstein. ‘Abstract‘ és un artefacte performàtic (un “loop” de 20 minuts) que juga amb la noció del temps.

Kimchi and Chips – ‘Another moon’
Localització: Parc del Poblenou
‘Another Moon‘, del col·lectiu sud-coreà Kimchi and Chips, farà aparèixer al cel de Barcelona una segona lluna, un satèl·lit que respon a un espectacular artifici tecnològic. Aquesta lluna és el resultat de l’encreuament d’uns potents raigs làser projectats contra el cel nocturn per crear una forma tridimensional que es podrà albirar fins a un quilòmetre de distància.

Abel Korinsky & Orhan “aib” Kavrakoglu – ‘Call out’
Localització: Museu del Disseny, sala A (carrer d’Àvila, 182)
Hi trobareu una atapeïda xarxa d’objectes sobrevolant els nostres caps. ‘Call out‘ vol activar la reflexió sobre l’impacte en l’espai exterior d’aquesta invasió comercial sense aturador i els perills que suposa la multiplicació d’aquests artefactes, sobretot quan es converteixen en brossa espacial. L’obra rastreja en temps real els satèl·lits que sobrevolen l’emplaçament local.
Nick Verstand (en col·laboració amb wiwo.studio i 4DSOUND) – ‘Ànima’
Localització: Museu del Disseny, sala A (carrer d’Àvila, 182)
‘Ànima’ és una instal·lació escultòrica desenvolupada per explorar la relació entre un objecte que sembla tenir consciència pròpia i el seu entorn. És un simulacre d’interacció amb la intel·ligència artificial.

Pedro Torres – ‘Glía’
Localització: HANGAR. Sala Polivalent (carrer d’Emília Coranty, 16)
‘Glía‘ és una proposta inspirada en el sistema nerviós humà a partir d’alguns dibuixos de Santiago Ramón y Cajal. La instal·lació creada per Pedro Torres és un sistema entrellaçat de fils i neons en moviment, un circuit de tubs de boira, il·luminació i una composició sonora.

Playmodes – ‘Signes’
Localització: L’Auditori de Barcelona – (carrer de Padilla, 153)
‘Signes‘, de l’estudi Playmodes, busca un diàleg amb la gegantesca llanterna suspesa de L’Auditori de Barcelona, obra de l’arquitecte Rafael Moneo. La llanterna també és el monumental llençol translúcid per desplegar un mural abstracte de Pablo Palazuelo.

Richard Vijgen – ‘Atmospheric lighthouse’
Localització: Mirador Torre Glòries
‘Atmospheric Lighthouse’ és la primera instal·lació exterior del Mirador Torre Glòries i convida a una mirada conscient de l’ecosistema urbà de Barcelona i de la resta de ciutats. És una interfície visual entre la ciutat i el seu entorn i una visualització de la interacció entre l’atmosfera i la ciutat.

SpY – ‘Molonith’
Localització: avinguda Diagonal amb Roc Boronat
‘Monolith’ de l’artista SpY és una hipnòtica experiència visual que traça un vincle entre el mite cinematogràfic i l’element més totèmic de la nostra societat: la pantalla del telèfon mòbil i,
per extensió, totes les pantalles que ens envolten a diari.

Studio Joanie Lemercier – ‘Compositions lumineuses’ (2023)
Localització: carrer de Pere IV, 115
Joanie Lemercier presenta ‘Compositions lumineuses‘, una màquina que genera composicions geomètriques mínimes a l’escala d’una façana. Amb un programa complex que genera composicions visuals, sonores i d’animació gairebé infinites, el públic assisteix a la posada en escena del procés de la “fàbrica de l’art”.

Thijs Biersteker – ‘We harvest wind’
Localització: HANGAR. Sala Ricson (carrer d’Emília Coranty, 16)
‘We harvest wind’ és una crida a canviar el món amb l’energia eòlica, posant el poder d’aquest
canvi a les mans dels visitants.

Vera Molnár i Joanie Lemercier – ‘Carrés magiques de traits lumineux‘
Localització: Museu del Disseny (plaça de les Glòries Catalanes, 37)
‘Carrés magiques de traits lumineux‘ és una col·laboració entre Joanie Lemercier i Vera Molnár a partir de les composicions geomètriques que aquesta darrera va elaborar en homenatge a un dels gravats més famosos i enigmàtics d’Albrecht Dürer: ‘Melancolia I’ (1514).

Llum BCN 2023: tota la informació, al detall
