L’especialista en cinema i sèries del ‘Plaça Tísner‘, Mariona Borrull Zapata, ens proposa set sèries per mirar aquestes festes de Nadal. Però la tria és ben peculiar. Es tracta de trobar títols “Grinch”, contraris al que es coneix com a esperit nadalenc.

Borrull Zapata ha buscat a la xarxa “ideals nadalencs” i ha elaborat una llista de les paraules que més es repeteixen. Valors com la família unida, convidar a taula algú que ho necessiti, ser agraït amb el que tens, perdonar, ser sincer, tenir fe en l’esperit del Nadal o ser optimista. I aquesta és la llista que trenca tòpics:

1- Per Nadal, la família unida…

‘Succession’ [2018)]

Jesse Armstrong

Si la família cada Nadal s’ha de reunir per celebrar com d’unida se sent, per molt que no s’hagin vist la resta de l’any… No volem imaginar-nos com serien els àpats nadalencs dels Roy, després d’una tercera temporada més plena de traïcions i enganys que mai.

A més, la sèrie ha anat afinant l’humor sec i dur que la vertebra i que, de vegades, fa que sentim fins i tot llàstima cap als rics. Una delícia per qui no tingui por a incomodar-se.

HBO Max

2- Per Nadal, hem de ser generosos…

‘Pam & Tommy’ [2022)]

Robert Siegel

Diuen que Nadal és temps per “asseure un pobre a la teva taula” o, el que és el mateix, per ser generós. Per parlar dels efectes col·laterals d’aquesta generositat tenim ‘Pam & Tommy’. La sèrie no és per fer bots d’alegria, però sí fa de fotografia acurada al voltant dels inicis de la viralitat, que va néixer pràcticament alhora que internet mateix.

La història ens explica com el vídeo sexual de Pamela Anderson i Tommy Lee va acabar difonent-se arreu del món i com ella en va ser la gran afectada, en el paper de símbol sexual que acabava posant el seu cos a la venda ho volgués o no.

Disney+

3- Per Nadal, hem de ser agraïts…

‘Separación’ [2022]

Dan Erickson

La premissa inicial de la sèrie és el que va fer connectar tantíssima gent a un producte de ciència-ficció d’aspecte fred i europeu. Els treballadors d’una empresa que es dedica a no se sap ben bé què se sotmeten a una operació que fa que el seu cervell separi la seva memòria un cop són dins l’empresa de quan en surten.

Tot és molt bonic, a la teoria. Sona increïble no haver-te de recordar un divendres nit d’aquell company molest o d’una tasca pendent. Però, primer, aquest sistema és inhumà, perquè just quan surts de l’oficina divendres ja torna a ser dilluns. I segon, n’has d’estar agraït o potser et retiren de la circulació. Perquè la sèrie amaga un complot francament fosc.

Apple TV+

4- Per Nadal, hem de saber perdonar…

‘Sandman’ [2022]

Neil Gaiman, David S. Goyer i Allan Heinberg

Nadal és l’hora de passar pàgina, d’enterrar velles disputes. Alhora, és el moment de dissimular desavinences familiars que fa temps que han endurit les relacions a taula.

De rancúnies i traicions va ‘Sandman’, la història del Senyor dels Somnis que és atrapat per un humà durant un segle sense que ningú de la seva família d’Eterns l’ajudi. I que no només perd totes les seves pertinences i el seu poder, sinó que, a més, quan torna a regnar, s’adona que els seus germans han volgut repartir-se el pastís mentre no hi era. Fantàstic.

Netflix

5- Per Nadal, siguem nosaltres mateixos…

‘Los ensayos’ [2022]

Nathan Fielder

Aquesta és una hiperrealitat basada en una idea absurda, però d’alguna manera coherent: que la vida es pot assajar. Així, pots anticipar-te a tots els resultats de les teves decisions. Només es tracta de tenir molts diners i temps. I HBO té molt temps i diners, de forma que posa a Nathan Fielder a treballar per ajudar gent que ha de prendre decisions complicades.

Per exemple, si has de confessar una mentida a una amiga, Nathan recrea en un plató el bar on quedareu, planifica què prendreu, qui hi haurà (contracta actors) i quins efectes tindrà l’entorn en la conversa, de forma que tot sigui un èxit absolut i ningú s’enfadi.

HBO Max

6- Per Nadal, creguem amb l’esperit nadalenc…

‘Ummo: la España alienígena’ [2022]

Laura Pousa i Javier Olivera

Aquest és un dels casos en què la realitat supera la ficció. ‘Ummo’ ressegueix la història de l’avistament ovni amb més difusió mediàtica d’Espanya. Va ser l’any 1966 al barri d’Aluche, a Madrid. La persona que havia vist l’ovni, José Luis Jordán Peña, es va declarar diplomàtic terrestre de l’espècie ummita, del planeta Ummo, que va començar a enviar missatges a la Terra.

De seguida, l’assumpte comença a omplir-se de sectes, hipnotistes, intel·lectuals d’esquerres i de dretes i per tot arreu comença a aparèixer gent que ha vist extraterrestres.

Movistar+

7- Per Nadal, tot és alegria…

‘Perni’ [2021]

Henriette Steenstrup

‘Perni’ és la història d’una dona que treballa als Serveis Socials, que s’ha de fer càrrec de dues noies adolescents que li fan un cas relatiu i que té un pare en plena segona adolescència.

La vida mai li serà un camí de roses, però aquí la tenim, lluitant dia a dia per seguir endavant. Que el 2022 ha estat l’any de les sèries sobre dones no normatives que se’n surten? Sí, i ens encanta.

Filmin