sèries tardor

La crítiqui de cinema, Mariona Borrull Zapata, s’encarrega al programa de cultura de betevé ‘Plaça Tísner’ de recomanar-nos les millors sèries del moment. Per Borrull, poden ser títols més antics o més nous, sèries més o menys famoses però sempre, assegura, “d’aquelles que val la pena veure, que t’acompanyen a tot arreu i que, quan acabes, et sents una mica diferent“.

La seva secció al programa serà una vegada al mes. De moment, recomana set sèries per no perdre’s aquesta tardor.


Apagón

Rodrigo Sorogoyen, Alberto Rodríguez, Isa Campo, Raúl Arévalo i Isaki Lacuesta (2022)

‘Apagón’ és una antologia de cinc capítols al voltant d’una premissa inquietant. Un bon dia, una tempesta solar provoca una apagada generalitzada de la llum: ens quedem sense il·luminació, aparells elèctrics, telecomunicacions, mitjans de transport…
Personatges que s’han d’adaptar a un món sense electricitat: una nova vida és possible? Què sacrifiquem? La sèrie arriba avalada per cinc grans directors.

Movistar+

‘El club de medianoche’

Mike Flanagan (2022)

‘El club de medianoche’ està basada en la novel·la de Christopher Pike i és la nova proposa de Mike Flanagan, creador de ‘Misa de medianoche’ i ‘La maldición de Hill House’. És una antologia de contes de terror que expliquen set joves que són pacients terminals en un hospici perdut enmig del no-res. El resultat és terror amb la lleugeresa i el gaudi d’espantar-nos com ho fèiem quan érem adolescents.

Netflix (7 d’octubre)

‘The bear’

Christopher Storer (2022)

Als Estats Units va ser el gran èxit de l’estiu, i aquí arriba avalada per unes crítiques magnífiques. El seu creador és Christopher Storer, col·laborador habitual del còmic Bo Burnham, i als fogons veiem Jeremy Allen White (‘Shameless’). El cuiner d’un restaurant amb estrella Michelin arriba als fogons d’un local de barri que regentava el seu germà i que haurà de reformar per aprendre a cuinar gaudint.

Disney+

‘This England’

Julian Jarrold i Michael Winterbottom (2022)

Kenneth Branagh ha passat d’Enric V o Hamlet a Boris Johnson, el primer ministre més discutit des de Thatcher. Amb els sis capítols de ‘This England’ potser ens descobrirà la vessant shakesperiana del polític. La sèrie segueix els moments més importants del seu primer mandat, centrant-se en el Brexit i en la gestió de la primera onada del coronavirus.

Movistar+ (31 d’octubre)

‘The kingdom: exodus’

Lars von Trier (2022)

25 anys després de la segona temporada d”El reino’, Lars von Trier torna amb cinc capítols que posen final a la seva mítica sèrie de metges. Corre en la línia del que David Lynch va fer amb ‘Twin Peaks’, però si Lynch va aprofitar per capgirar tot l’univers de la seva sèrie, aquí Von Trier només l’actualitza.

Filmin (8 de novembre)

‘The idol’

Amy Seimetz (2022)

L’ídol Sam Levinson i The Weeknd s’uneixen per explorar i explotar els excessos de la indústria musical del més alt nivell. Suposem que el creador de la sèrie ‘Euphoria’ i el famosíssim cantant i productor canadenc en deuen saber un xic d’excessos i de bogeria. Aquí coescriuen i produeixen. De moment, la minisèrie arriba amb polèmica. Es veu que Amy Seimetz, la magnífica creadora de ‘The girlfriend experience’, havia de dirigir tots els episodis, però va abandonar el projecte per “diferències creatives” amb The Weeknd.

HBO Max (tardor 2022)

‘The patient’

J. Fields i J. Weisberg (2022)

Domhnall Gleeson es posa a la pell d’un assassí en sèrie que demana ajuda a Steve Carrell, un psicòleg, perquè l’ajudi a frenar els seus impulsos assassins. Per aconseguir-ho, el segresta i li fa passar un autèntic calvari. Refia-te’n tu d’un psicòpata. La sèrie ve escrita i dirigida per l’equip de l’aclamada ‘The americans’, així que s’espera amb expectació.

Disney+ (tardor 2022)

La secció de Mariona Borrull Zapata, al ‘Plaça Tísner’