El pessebre de la plaça de Sant Jaume s’estrenarà aquest divendres, un any més amb expectació pel format innovador que estrena: serà una composició de videoprojeccions interactives a la façana de l’Ajuntament. La polèmica és habitual cada any pel fet de si hauria de ser més o menys tradicional, i l’Associació de Pessebristes de Barcelona n’ha opinat al programa ‘bàsics’: “Pel que han presentat i hem pogut veure, sembla que aquest any l’hem encertat”, ha dit Josep Porta, president de l’entitat. En canvi, d’anys enrere ha opinat que “allò no eren pessebres”.

Més enllà del de Sant Jaume, en altres espais hi ha pessebres tradicionals. És el cas del Museu Frederic Marés, que aquest any té figures renovades, el Palau de la Generalitat i el Monestir de Pedralbes. Qui s’encarrega de muntar-los és l’Associació de Pessebristes de Barcelona, presidida per Josep Porta: “Nosaltres fem diorames, per exemple, d’Egipte, i el caganer, que és una figura popular del pessebre català, no sempre hi té cabuda”, ha explicat a tall d’anècdota.

Aquest any s’incorpora a la llista de pessebres tradicionals el de la Sagrada Família, que l’associació ha preparat durant sis mesos i incorpora una trentena de figures de fang pintades per ells mateixos. L’associació també organitza enguany el 97è Concurs de Pessebres entre els associats, amb un sistema de puntuacions i una classificació final.