El Gran Teatre del Liceu acull aquests dies la fase final del Concurs Tenor Viñas. La portaveu del certamen, Arik Bellido, destaca a ‘Plaça Tísner‘ que es tracta d’una de les competicions de cant líric més importants del món i assegura que suposa una oportunitat de donar-se a conèixer per a joves talents. A més, diu, “representa, per a ells, un repte de superació en l’àmbit artístic, però també personal en una situació en què han de controlar els nervis i que és molt demandant”.

És important que estiguin concentrats, coneguin bé la seva música, descansin bé i escullin les àries correctes”
Kiri Te Kanawa, soprano

El jurat està format pels directors artístics d’alguns dels teatres amb més renom i per figures destacades del món del cant líric com el baix-baríton belga José van Dam o la soprano neozelandesa Kiri Te Kanawa. La cantant, que va ser una de les grans dives dels 80, explica que perquè els intèrprets joves puguin tenir èxit en el concurs “és important que estiguin concentrats, coneguin bé la seva música, descansin bé i escullin les àries correctes”.

524 cantants de 56 països diferents

Les proves preliminars de la 61a edició del Concurs Tenor Viñas s’han celebrat a diverses ciutats, amb Barcelona, Berlín o Milà al capdavant. Hi han passat 524 participants de 56 països diferents amb una presència destacada de Corea del Sud, els Estats Units, la Xina o Rússia. D’entre tots ells, només una vintena seran a la prova final i els vencedors prendran part en el Concert dels Guanyadors. Tots dos actes són oberts al públic amb entrada i se celebraran divendres, 19, i diumenge, 21 de gener.

Hi han participat cantants que estan fent una gran carrera i això és un gran impuls d’autoestima”
Arik Bellido, Concurs Tenor Viñas

Te Kanawa recomana assistir-hi sobretot als amants de la lírica i destaca el nivell que hi ha en un concurs d’aquestes característiques: “No són artistes novells, sinó cantants que han estudiat durant anys i estan preparats per entrar al gran món de l’òpera“. També explica que és una oportunitat laboral: “Hi ha gent important que està desitjosa d’escoltar-los i, potser, oferir-los feina”. De fet, el que està en joc són una quinzena de contractes de treball i borses d’estudi. A més de premis en metàl·lic per valor de 116.000 euros.

El llegat de Francesc Viñas

El concurs porta el nom del tenor català Francesc Viñas i recull la inquietud de l’intèrpret per ajudar i promocionar cantants joves a l’inici de les seves carreres. Al llarg dels més de 60 anys d’història del certamen hi han passat més de quinze mil participants de més de 100 països. Ha contribuït a donar a conèixer noms com, per exemple, Elena Obraztsova, Vicente Sardinero, Kurt Rydl o Alicia Nafé.

La portaveu de la competició destaca que també hi han passat “grans veus de casa nostra”. I menciona, entre d’altres, Laura Brasó, Sara Blanch, Serena Saenz o Carles Pachón. Explica que són “cantants que estan fent una gran carrera i que és un gran impuls d’autoestima i una gran satisfacció que hagin passat pel concurs”.