El llegat retrobat de Juliana Morell” és l’exposició amb què el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes recupera la figura d’aquesta intel·lectual considerada com una de les pensadores europees més importants de la història. Va ser, de fet, la primera dona de tots els temps que es va doctorar, concretament en lleis. La tesi, però, no la va presentar a la universitat sinó a casa seva.

Segons explica al programa Plaça Tísner Georgina Rabassó, doctora en filosofia i comissària de la mostra, Morell va ser una pionera: “La primera dona a obtenir un doctorat a la universitat va arribar 70 anys després”.

De fet, la recreació del vestit que va portar a la presentació de la tesi que trobem a l’exposició n’és un exemple. “El seu pare el va haver d’inventar perquè no existia un vestit acadèmic per a una dona“, explica Rabassó.

També trobem documents, llibres, manuscrits i ambientacions d’espais que expliquen la vida i l’entorn de Joana Morell. La comissària ens ensenya la que recrea la botiga del pare, “un comerciant i banquer que tenia molta sensibilitat pel talent de la seva filla i que va fer una gran inversió perquè tingués una formació privilegiada per una dona a l’època”.

Testimoni de la lluita de les dones per accedir a una formació

La mostra es distribueix en diferents àmbits relacionats amb les diverses etapes de la vida d’aquesta humanista i escriptora, nascuda el 1594 al barri del Raval de Barcelona, però que es va exiliar a França als sis anys. Va ser al país veí on va destacar com a nena prodigi i on, després, va decidir entrar en un convent per poder continuar estudiant.

Rabassó assegura que era una solució habitual per a les dones que volien accedir a una formació: “Si no, l’opció era casar-se, però ella va voler dedicar-se a l’escriptura d’obres espirituals amb un rerefons humanista molt interessant a banda de fer música i poemes“.

L’exposició és la punta de l’iceberg de tota la recuperació del seu llegat, del seu pensament i de les seves obres”
Georgina Rabassó, comissària “El llegat retrobat de Juliana Morell”

Tot i que és l’única dona que apareix al Paranimf de la Universitat de Barcelona juntament amb Teresa de Jesús, el nom de Juliana Morell és encara desconegut pel gran públic a casa nostra. Segons la comissària de la mostra, que també és investigadora en temes de gènere i sexualitat, “l’exposició és la punta de l’iceberg de tota la recuperació del seu llegat, del seu pensament i de les seves obres, que estem traduint al català”.

Comparteix a: