És justificable un crim si és per venjar traumes del passat? Aquesta és la pregunta que ens fa en Marc Font a través del seu primer llibre, ‘La modista de Gràcia’. Es tracta d’una novel·la negra costumista ambientada a la Gràcia dels anys 60 i protagonitzada per la Loreto, una modista de vestits de casament a qui se li relacionen una sèrie de desaparicions de núvies. En l’actualitat, el seu veí, un jove traductor, es veu empès a investigar sobre el passat de la seva misteriosa veïna.

L’autor d’aquesta trama ens cita a Gratacós, una de les botigues de teles més emblemàtiques de la ciutat, per parlar-nos-en a ‘Plaça Tísner‘.

Homenatge a Gràcia

‘La modista de Gràcia’ transcorre en espais històrics del barri, com l’antiga fàbrica de vapor La Sedeta o les glamuroses botigues de roba Santa Eulàlia i Gratacós. “És un homenatge al barri de Gràcia, on hi vaig viure vuit anys, però també a la Barcelona del passat: la dels barris, la d’una ciutat amb un encant que s’ha anat desdibuixant”, explica Marc Font. La novel·la també vol ser un reconeixement als oficis, com el de modista: “L’ofici de modista està desapareixent i s’ha de reivindicar, així com també les dones treballadores que han sigut modistes, el paper de la dona és important a la novel·la”, apunta l’autor.

La protagonista és una dona que té una vida ferotge, però que se sobreposa als traumes que ha viscut”
Marc Font, escriptor

Una modista enigmàtica

La protagonista del llibre, la modista Loreto, va néixer a Gràcia el 1944 i el seus pares li van concertar un matrimoni de conveniència amb un fill de la família de la fàbrica La Sedeta, on treballaven. Forçada a casar-se amb un home més gran i a deixar l’escola, va patir una vida plena d’abusos: “La Loreto al final és una supervivent. Però malgrat els anys que li va tocar viure va superar tots els traumes“, explica l’autor. Una novel·la en què es reivindica el paper de la dona, la seva emancipació, i denuncia com ha estat discriminada durant molts anys.

Vaig escriure la novel·la en set mesos en notes de mòbil, mentre viatjava per Sud-amèrica en bus”
Marc Font, escriptor

Una novel·la escrita en notes de mòbil

En Marc Font, traductor i lingüista, va escriure la novel·la en notes de mòbil durant un viatge de set mesos per l’Amèrica del sud: “La vaig escriure en busos atrotinats, durant els 12.000 quilòmetres que van des de Guayaquil, l’Equador, fins a l’illa de Holbox, Mèxic”, relata. En Marc explica que cada vespre, quan arribava al seu destí, es connectava al wifi i es descarregava documentals sobre Gràcia, sobre l’antiga fàbrica La Sedeta, i s’informava sobre tipus de vestits de núvia i teixits per documentar-se per la novel·la.

“Si t’agrada escriure, és el millor que pots fer si estàs de viatge”, explica l’autor. De fet, la novel·la parteix d’un primer capítol que va escriure inicialment per a un concurs literari que va guanyar. A partir del primer capítol va estirar el fil fins a elaborar tota la novel·la i presentar-la a l’editorial La Campana.