La barcelonina Maio va publicar fa uns mesos el seu segon àlbum, ‘Suau’, un treball de pop electrònic amb espai per a sons de punk, balades i reggaetons lents. Un cant a la llibertat i a la tendresa, però també a l’empoderament col·lectiu. Cita a ‘Plaça Tísner’ a un dels espais més simbòlics de la lluita veïnal de Sant Andreu, la Fabra i Coats, per conversar sobre la seva trajectòria.

No es parla clarament de la sexualitat lèsbica a la música, sempre és de forma metafòrica o poètica”
Maio

“M’he perdut entre els teus pits. Mossegades, coll humit” són les primeres frases del senzill ‘Suau’ —que comparteix nom amb l’àlbum— una reivindicació a la sexualitat lèsbica “des d’un punt de vista tendre, en una societat en què l’estructura i el pensament és molt heterosexual“, denuncia Maio.

“Les lesbianes històricament hem sigut invisibilitzades i si hem parlat de les nostres relacions ha estat de forma metafòrica”, explica l’artista, que diu que ara, també per context social i polític, ha tingut l’oportunitat de parlar-ne públicament a través de la seva música i fer-ho, a més, fora dels clixés heterosexuals.

Cançons autobiogràfiques i plurals

Cada cançó del nou àlbum de Maio té una part d’ella i “forma part del meu procés vital”, diu la cantautora. Amor a ‘Història d’un vagó’, desamor i dol a ‘Enyorar i trobar-se’, violències estètiques a ‘Miralls’, o un homenatge al seu avi amb ‘Repíteme’.

Una de les cançons destacades, ‘Fred a Barcelona’, amb Tribade, mostra i denuncia les injustícies socials de la ciutat: “No ens afecten igual les batudes policials als manters que a nosaltres, o no ens desnonaran de casa nostra però a d’altres sí, o a mi no m’apallissen però a algunes persones trans els peguen al metro”, reivindica Maio.

Barcelona té una part bonica i una part molt lletja, amb desigualtats i injustícies que s’invisibilitzen”
Maio

Barcelona i el seu barri, Sant Andreu, són constants en la música de Maio. Tot i que assegura que “Barcelona té una part molt bonica i una de molt lletja”, afegeix que li agrada “donar un missatge d’esperança i no fer un discurs incendiari”. La cantant explica que intenta trobar un equilibri entre l’hostilitat i violència, “però jo vull donar valor a la xarxa que ens sosté i trobar la tendresa en aquest recolliment, en aquestes cures”, explica.

Ginestà dedica la balada pop ‘Mama’ a la seva mare i a totes les dones fortes
La cantant Maio, germana de Júlia i Pau Serrasolsas, col·labora en el tema

Família d’artistes

Maio va publicar la cançó ‘Mama’ el desembre del 2023 juntament amb els seus germans Júlia i Pau Serrasolses, el duet Ginestà. “La nostra mare feia temps que ens va demanar una cançó i és un regal per a ella i un homenatge a totes les mares”, explica Maio.

En aquesta indústria, si no deixes de treure novetats, desapareixes, és una inèrcia molt destructiva”
Maio

Pel que fa al futur de la seva carrera, Maio té clar que no vol seguir la inèrcia de la indústria musical catalana: “Si deixes de publicar constantment, desapareixes del mapa de la indústria: has de fer col·laboracions de tant en tant, treure un disc cada un any o dos i això jo no ho puc sostenir ni econòmicament ni mentalment“, explica Maio.

Comparteix a: