Barcelona ha acollit primer concurs oficial de rap en català, el Catalunya Freestyle, aquest dissabte a la tarda a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, a Sant Andreu. La batalla improvisada d’estil lliure s’ha fet en català amb figures reconegudes com el mallorquí Valtònyc de jurat i d’altres músics com Still Ill, Soen, Noult i Sarita, famosos en el sector raper. El primer guanyador del certamen ha estat Spica, provinent de la glosa tradicional menorquina.

Més de 70 intèrprets de freestyle han sortit a actuar dalt de l’escenari en batalles de quatre participants. Una xifra que, segons Albert Alarcón, membre de l’organització, “demostra que hi ha un col·lectiu important de persones disposades a rapejar en català”. La intenció dels organitzadors és, al llarg d’aquest 2024, aconseguir patrocinadors per crear una lliga catalana de freestyle. “Seria una competició amb fases classificatòries arreu del territori català que acabaria amb una gran final”, ha concretat Alarcón.

A banda de veure els concursants en directe, el públic també ha gaudit dels concerts de Musalien, Aradia i Acros. El concurs l’organitza l’Associació Cultural Llobregat Block Party —residents a la Fabra i Coats—, Gold Battle i el col·lectiu Raplegats.

Concurs de rap
Foto: Saúl Avellaneda

Projecte d’inserció social

La batalla d’aquest dissabte suposa la culminació d’un camí que va engegar el 2021 amb les primeres trobades d’improvisadors en català. Van agafar més volada quan la competició Gold Battle i l’Associació Cultural Llobregat Block Party van guanyar el Premi Lluís Carulla del 2022 a la Millor Idea pel seu projecte conjunt Perifèria Gold Battle. L’objectiu és la inserció social a través del rap i la cultura urbana per connectar joves i promoure la inclusió femenina i la llengua catalana.

L’any passat aquestes entitats van impulsar diferents proves pilot de batalles de rap en català a l’àrea metropolitana de Barcelona, però totes dins de certàmens en què el gruix de les actuacions eren en castellà. La proposta va tenir èxit, sobretot per part dels joves, amb més de 450 participants rapejant i 3.400 assistents.