“Hem volgut jugar al joc d’embolics del vodevil de tota la vida“, explica el dramaturg i director Miquel Murga, “però sense portes, aquí hem anat al joc de paraules“. Tothom juga. Ho fan els personatges entre ells i ho fan els personatges amb el públic, que té més informació que els protagonistes, “i aquí és on es crea la comèdia”, afirma Roger Cantos, un dels quatre actors que protagonitza ‘El joc de la veritat’ al costat d’Octavi Pujades, Míriam Tortosa i Cristina Dilla.

Mentir o dir la veritat?

Els actors es posen en la pell de dues parelles que passen per etapes diferents en la seva relació. “Van mentint, i les seves mentides els entrampen tant que l’han d’anar fent més grossa cada vegada. Per sortir d’una mentida n’han de posar una altra”, descriu Miquel Murga a un equip del ‘Plaça Tísner‘. El millor d’aquest muntatge, afirma l’actriu Cristina Dilla, és “descobrir que el millor és dir mentides, perquè la veritat comporta molts problemes“.

El dramaturg Miquel Murga en una entrevista per a betevé

Un tauler de parxís

Un llit vermell, una cadira de braços groga, un divan verd i una prestatgeria blava ocupen les cantonades de l’escenari quadrilàter del Teatre Gaudí. Un espai que li va com anell al dit a aquesta comèdia de ritme trepidant que juga, com si fos un parxís, situant les diferents escenes de l’obra en cadascun dels sets. I per passar d’una a l’altra, una metafòrica tirada de daus combina música, llums i foscor. En aquesta proposta teatral tot convida al plaer lúdic de passar una bona estona en companyia, com els jocs de taula.

Poca roba, mitjons i cops de colze

Com a tota comèdia d’embolics hi ha escenes amb poca roba, comenta Roger Cantos, però “sempre amb presència de mitjons”. Afegeix Miquel Murga que ‘El joc de la veritat’ està pensat perquè la gent se senti interpel·lada d’alguna o altra manera, “potser no se sent identificada, però molts diuen: jo el conec, aquest personatge“. “Genera molts cops de colze”, afirma Cantos, perquè malgrat moltes situacions estan portades al límit, tots ens hem trobat alguna vegada en alguna situació on hem hagut de mentir“.

‘El joc de la veritat’ es pot veure al Teatre Gaudí fins al 14 de gener.