El director de cinema barceloní Ventura Pons ha mort als 78 anys aquest dilluns. Nascut el 1945, ha estat un dels cineastes catalans més prolífics, amb més d’una trentena de pel·lícules, moltes de les quals ambientades a Barcelona i rodades originalment en català, com El perquè de tot plegat’, ‘Carícies’, ‘Amor idiota’ i ‘Amic/amat’. El 2019 va signar la seva darrera obra, ‘Be happy!’, un film musical amb creacions de Lluís Llach i Maria del Mar Bonet.

Barcelona, escenari privilegiat

El gruix dels seus films els va fer a través de la productora Els Films de la Rambla, fundada el 1985 i que li va permetre rodar moltes de les seves creacions amb Barcelona com a teló de fons. Pons va ser un cineasta prolífic. De fet, als anys 90 va arribar a rodar un film per any, amb actors talismà com Rosa Maria Sardà, Josep Maria Pou i Núria Espert.

Ventura Pons va adaptar textos d’autors contemporanis com Josep Maria Benet i Jornet, Sergi Belbel, Lluís-Anton Baulenas, Jordi Puntí, Ferran Torrent i Lluïsa Cunillé i va dirigir una desena d’obres teatrals. Malgrat que el reconeixement li va arribar amb les ficcions, Pons va estrenar-se amb el documental ‘Ocaña’, centrat en la figura del pintor barceloní. Posteriorment va fer altres documentals com l’homenatge a Gato Pérez a ‘El gran Gato’ i ‘Cola, Colita Colassa’, retrat de la fotògrafa catalana, que va morir el 31 de desembre.

Impulsor dels Cinemes Texas

A banda de dirigir, va ser productor i guionista i va impulsar la reobertura dels Cinemes Texas a Gràcia, el 2014, com a sala on exhibir cinema en català. L’arribada de la pandèmia i els problemes econòmics van forçar-ne el tancament fins que l’espai va iniciar una nova etapa el mes d’octubre. Al llarg de la seva llarga trajectòria, Ventura Pons va ser guardonat en diverses ocasions, com per exemple amb la Creu de Sant Jordi i el Premi Gaudí d’Honor – Miquel Porter.