Carruatges per a diferents utilitats i fets de manera artesana s’exposen a Can Fontanet, el centre d’interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu. Hi ha unes 90 reproduccions creades a mida petita i amb molta dedicació.

Les ha fetes en Joan Maria Vilà, veí de les Borges del Camp, de manera autodidacta i és la seva ocupació diària principal. L’exposició és la primera vegada que aterra a Barcelona i es pot veure fins al 13 de gener.

Carruatges de morts, de cerveses o d’animals fets a partir de fotografies

En Joan Maria Vilà no és capaç d’escollir només un vehicle com el seu preferit, però sí ha de triar escull el dels morts i el de la cervesa. El carruatge dels morts té molts detalls, com el taüt i els fanalets amb llum; i el de la cervesa transporta una cinquantena de bidons de cervesa. També ha fet carros de trabuc, d’escombraries, per al transport de carn, gel, mobles, de llet o de bestiar. “Quan els veig acabats, estic molt satisfet”, conclou orgullós en Joan Maria Vilà.

La majoria dels vehicles que ha creat, els ha vist en persona als Tres Tombs de diverses localitats. Els fotografia vuit o 10 vegades, per totes bandes i, després a casa, els treballa. D’alguns en fa dues reproduccions. “Quan em fan algun encàrrec, faig un per a ells i un per mi”, diu en Joan Maria Vilà que té tants que ja no sap on posar-los.

Pot trigar fins a mes i mig a fer un carruatge

Vilà va començar a fer les reproduccions al 2010 arran de restaurar un carruatge de joguina de la seva infància. La seva passió per l’artesania va anar a més i hi dedica entre tres i cinc hores al dia a fer les miniatures.

A l’inici feia les creacions amb palets reciclats, però va anar perfeccionant la tècnica per uns millors acabats i fa servir fusta de pi. També fa les decoracions i té col·laboradors per soldar algunes peces. “Per un carro normal puc estar-hi una setmana, però hi ha alguns com el del vermut i la cervesa que mes i mig”, explica. En Joan Maria ja treballa en fer tres carros més, un amb ampolles de cava.