L’escriptor César Pérez Gellida i l’autor i periodista Jaume Clotet han guanyat els premis Nadal i Josep Pla, respectivament, que s’han lliurat, com és tradicional, la nit del 6 de gener a Barcelona. Pérez Gellida s’ha endut el Nadal —el premi més veterà en llengua castellana— amb la novel·la ‘Bajo tierra seca’ i Clotet ha guanyat el Pla —de prosa en llengua catalana— amb ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’. Totes dues obres estan emmarcades en el gènere del thriller i sortiran publicades el 7 de febrer.

‘Bajo tierra seca’, un thriller coral situat a Extremadura

‘Bajo tierra seca’ és un thriller coral, en la línia del que ha escrit l’autor en les seves obres anteriors, sobre una enigmàtica i seductora vídua que a l’Extremadura de principis del segle XX va marcar el destí d’aquells que es van creuar amb ella. A ‘Bajo tierra seca’, després de l’incendi de la finca rural de la protagonista, la vídua desapareix i comença una investigació per saber què ha passat i que se n’ha fet. A partir d’aquí, es va reconstruint la vida de la protagonista.

Al premi Nadal, dotat amb 30.000 euros, s’hi havien presentat 824 obres, amb un predomini de la novel·la negra i el thriller. És el premi més veterà en llengua castellana i va ser Carmen Laforet, amb la novel·la ‘Nada’, la primera que el va guanyar, el 1944. Al llarg de la història l’han merescut també Miguel Delibes, Carmen Martín Gaite i Francisco Umbral, entre d’altres. L’any passat se’l va endur Manuel Vilas amb la novel·la ‘Nosotros’.

Un monjo de Montserrat i una mossa, protagonistes de ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’

Jaume Clotet s’ha endut els 10.000 euros del 56è premi Josep Pla amb ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’. La novel·la és un thriller actual amb elements històrics que narra una missió en què el bé i el mal estan en guerra, que pot posar en risc els fonaments de la mateixa Església Catòlica.

La novel·la guanyadora comença a Acra l’any 1291, a Terra Santa, on un grup de templers fugen de l’agonitzant regne de Jerusalem i s’emporten un gran secret de la cristiandat. Els protagonistes són un monjo de Montserrat i una mossa d’esquadra.

Clotet ha estat subdirector de l’ACN i director general de Comunicació de la Generalitat i va guanyar  el XX Premi Néstor Luján de novel·la històrica amb l’obra ‘El càtar proscrit’. És coautor de la novel·la ‘Lliures o morts’ i del llibre de no-ficció ’50 moments imprescindibles de la història de Catalunya’.

Al premi Josep Pla s’hi van presentar una quarantena d’obres amb propostes com dietaris, novel·les històriques i de caràcter intimista. El guardó de l’any passat va ser per a Gemma Ventura Farré gràcies a la novel·la ‘La llei de l’hivern’.