Els senegalesos Soly Malamine i Khady Drame van decidir crear Abarka Catering quan, buscant menús per la seva boda, van descobrir que no hi havia oferta de càterings de menjar africà a Barcelona. Això va ser el 2018 i ara treballen per convertir el seu projecte en una cooperativa sense ànim de lucre des de Coopolis, l’Ateneu Cooperatiu Barcelona, ubicat a Can Batlló.

La iniciativa busca, també, afavorir la inserció social i laboral de les persones racialitzades, una tasca social que els ha valgut el primer premi Emprenedoria Social 2020 de Barcelona Activa guardonat amb 12.000 euros.

Crear oportunitats per a persones migrades i racialitzades

Khady Drame assegura que Abarka Catering “té dos objectius clars: d’una banda, crear oportunitats laborals per a persones migrades i racialitzades i, d’altra banda, fer difusió de les cultures africanes per trencar certs estereotips negatius que hi ha entorn a la immigració i entorn, sobretot, a les persones negres”.

En aquest sentit, Drame explica que l’objectiu de la cooperativa és acabar convertint-se en una empresa d’inserció social i laboral per a col·lectius en exclusió. De moment, amb el premi de Barcelona Activa, podran pal·liar una mica els efectes de la crisi de la covid-19 i continuar els tràmits per constituir-se com a cooperativa.

Difondre les receptes de tot Àfrica

L’objectiu del projecte és promoure i acostar la gastronomia de tot Àfrica a la cultura catalana: “El nostre objectiu és agafar el menjar que feien les nostres mares, les nostres àvies, i reivindicar-lo i, fins i tot, donar-li un toc que permeti portar-lo a un càtering d’aquí”, assegura Malamine.

I no només se centren en els plats senegalesos, sinó en la cuina que es fa al llarg dels països africans. De fet, molts plats són els mateixos però es fan de manera diferent, depenent del país, reconeix el xef.

Als seus càterings serveixen plats com el mafe, un guisat africà; el fonio, un cereal que serveix per fer receptes semblants a la del tabulé; la beguda bissap, feta amb flor d’hibiscus, o el thiaky, les postres que se serveix al final de les celebracions al Senegal, fet a base de iogurt i servit amb mill.