El Teatre Borràs torna posar en cartell una obra del francès Laurent Baffie ‘Bonobos’. Té ja uns anys i s’ha representat a França, a Itàlia i a l’Argentina, on ha fet funcions durant cinc temporades. Signa la direcció de la versió catalana Edu Pericàs.

Tres amics, un que és sord, un que és mut i un que és cec (Jordi Soriano, Oriol Casals, Elías Torrecillas), són els protagonistes de ‘Bonobos’. El títol despista, però té a veure amb l’estratègia —suposadament copiada de la conducta dels primats— que un dels tres, antropòleg de formació, s’empesca per aconseguir el que els costa Déu i ajuda als tres: lligar. I, sobretot, lligar amb noies que no tenen les mateixes discapacitats que ells.

Cites amb engany

La idea és ocultar-les amb l’ajuda de diversos ginys. A cada cita d’un dels tres amb una de les veïnes, els dos que se’n queden al marge fan anar aquests ginys perquè la noia citada no s’adoni que està parlant amb una persona cega, una que és sorda o una que és muda. Però les coses no sempre funcionen com els tres amics havien planificat i cada cita es converteix en una escena tan surrealista com hilarant.

Per Xènia Reguant, una de les tres intèrprets femenines al costat de Maria Garrido i Mònica Macfer, “la comèdia planteja que han d’anar a terra els murs i les endogàmies que ens diferencien per dir que, finalment, tots som persones. I, com a persones que som, tots tenim les nostres coses”. I és que les tres noies de l’acció tenen també alguna cosa atípica, tot i no patir cap discapacitat.

‘Bonobos’ romandrà en cartell al Borràs fins al 19 de maig.