Els informes educatius sobre el coneixement limitat de la història recent per part d’adolescents i joves va ser el motor que va impulsar Gonzalo Pontón Gómez a escriure ‘El franquismo. Una historia gráfica‘. El veterà historiador i editor ha visitat ‘Plaça Tísner‘ per parlar-nos d’aquesta obra, publicada pel seu segell Pasado y Presente i il·lustrada per Amat Pellejà.

Explicar el franquisme als joves

A ‘El franquismo. Una historia gráfica’, Pontón desmunta algunes de les idees atribuïdes com a èxits del règim, com el desenvolupament econòmic dels anys 60. Tot i que l’obra se centra en el període de dictadura oficialment reconeguda com a tal, també exposa els factors que expliquen i els fets que van precedir la Guerra Civil. De la mateixa manera, també dedica un apartat a analitzar l’anomenada transició i assenyala els múltiples àmbits en què la influència franquista perviu camuflada en les estructures democràtiques.

Hem d’allunyar la peresa de pensar”
Gonzalo Pontón

Trajectòria editorial

El 1976 Gonzalo Pontón Gómez va fundar l’editorial Crítica i va estar al capdavant del segell fins a la seva forçada jubilació el 2009, motivada per la direcció de Planeta que l’havia adquirit temps abans. Amb el mateix esperit de difusió de les ciències físiques com socials, Pontón va impulsar llavors Pasado y Presente. Al llarg de més de mig segle dedicat a l’edició, Pontón ha publicat uns 2.500 títols, un miler dels quals en el camp de la història.

El “mosaic” de Gonzalo Pontón

  • Una passió: la història. En Gonzalo es va llicenciar en Història Moderna i Contemporània a la Universitat de Barcelona i com a editor ha publicat més d’un miler de llibres en aquest àmbit.  
  • Un reconeixement: ser investit “doctor honoris” causa per la UPF. Una distinció a la seva tasca, com a historiador i editor, en la difusió del “pensament històric, polític, humanístic, literari i científic”.  
  • Un any: el 1976, en què va fundar l’Editorial Crítica. Pontón va estar al capdavant d’aquest segell de referència en matèria d’història i assaig durant més de 30 anys.  
  • Una revista: ‘Past & Present’. Nascuda el 1952, està considerada la publicació acadèmica d’història més prestigiosa del món. A mode d’homenatge, en Gonzalo en va prendre el nom per a la seva segona editorial: Pasado y Presente 
  • Un repte: explicar als joves la dictatura espanyola. Ho fa a ‘El franquismo. Una historia gráfica’, del que avui ens ve a parlar. Un relat tan proper com rigurós que està acompanyat de les il·lustracions d’Amat Pallejà. 
  • I una plaça: la de Sant Felip Neri. Pel rastre dels bombardejos de l’aviació feixista italiana el gener del 1938 i perquè “tota ella és història en pedra”. 

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’