Les associacions de memòria democràtica exigeixen que els crims de lesa humanitat que va cometre el règim franquista no quedin impunes i demanen que, quatre dècades després de la mort del dictador, es despleguin lleis de memòria democràtica més ambicioses. Ho han fet en un acte en memòria de les víctimes del franquisme i l’expresident Lluís Companys, al qual ha assistit la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, la regidora de Memòria Democràtica, Raquel Gil, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font.

L’homenatge al fossar de la Pedrera de Montjuïc ha començat amb un minut de silenci en què els assistents s’han mantingut drets. Seguidament, s’han fet parlaments en què s’han recordat totes les víctimes del franquisme que van ser executades, empresonades o represaliades.

Insuficiències jurídiques

El president de l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Josep Francesc Colomer, ha afirmat que “l’amnistia del 1977 no va resoldre res” i considera que va servir per donar “impunitat al franquisme”.

En aquest sentit, Colomer ha recalcat que encara queda camí per fer en matèria de memòria democràtica i ha acusat l’estat espanyol de posar-hi bastons a les rodes: “Les exhumacions a les fosses comunes, que és on hi ha les proves dels crims, es fan sense jutges que avalin l’exhumació i sense garantir la custòdia de les restes”. Un fet que, segons ha denunciat Colomer, es contradiu amb l’esforç que el govern central dedica amb els crims de guerra a Ucraïna, “on s’han abocat tots els esforços”.

D’altra banda, el president de l’associació, que es va fundar el 1976 per impedir que els crims del franquisme quedessin impunes, ha posat l’accent en el fet que la justícia no admet a tràmit les querelles que han d’investigar aquests crims. I ha recalcat que només s’hagi admès una única querella “del centenar que hem presentat els darrers anys”.

Aquest és un homenatge trist. La justícia espanyola no admet a tràmit les querelles per investigar crims de lesa humanitat”
Josep Francesc Colomer, president de l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya

Dues ofrenes florals

La primera part de l’acte ha conclòs amb dues ofrenes florals: d’una banda, al monument dels immolats per la llibertat de Catalunya i, de l’altra, a la tomba de Lluís Companys.

Ofrena floral al monument dels immolats
Ofrena floral a Lluís Companys