El nou mural de Roc Blackblock en homenatge a les Brigades Internacionals, situat al passeig de la Circumval·lació, ha durat poc més de quatre setmanes. Per segona vegada, l’obra, que es va inaugurar oficialment dijous, coincidint amb el 85è aniversari del comiat dels brigadistes de Barcelona, ha estat vandalitzada.

Segons ha denunciat a X el mateix artista, el mural ha aparegut amb pintades feixistes en què es poden llegir missatges com “abans mort que comunista” o “abans la veritat que la pau”. Roc Blackblock explica que “aquesta vegada el mural té un vernís antivandalització” i pregunta a l’Ajuntament de Barcelona “quan netejarà les pintures feixistes”. L’artista afirma que “aquests actes ens reafirmen en la defensa de la llibertat, com ho feren les Brigades Internacionals” i denuncia que malgrat “la ultradreta torna a atacar, no ho permetrem”.

Un mural doblement vandalitzat

És la segona vegada que aquesta obra pateix actes vandàlics. La primera versió es va inaugurar el mes de juny i, al juliol, va aparèixer amb pintades de caire feixista. S’hi podien llegir frases, com per exemple, “rojos, no”, “assassins”, “covards”, “violadors” o “màrtirs presents”. Roc Blackblock va decidir refer-lo i en va pintar un de nou al mes de setembre. Ara, algú l’ha tornat a vandalitzar.

No és la primera vegada que un mural de Roc Blackblock es converteix en notícia. Un dels que va aixecar més polseguera va ser l’obra dedicada a Pablo Hasél: els operaris del servei de neteja de l’Ajuntament el van esborrar per error. L’artista va tornar a fer-ne un altre dies més tard a favor de la llibertat d’expressió.