(ACN/Redacció) Aquest diumenge s’han complert 83 anys de l’afusellament del president Lluís Companys i institucions i partits polítics l’han homenatjat amb la tradicional ofrena floral al cementiri de Montjuïc. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encapçalat la delegació del govern català. Per part de l’Ajuntament de Barcelona hi ha assistit la segona tinenta d’acaldia, Maria Eugenia Gay, que ha exercit d’alcaldessa accidental.

Aragonès ha reclamat al Govern espanyol una “declaració institucional” que restauri la figura del president Lluís Companys, que “reconegui la injustícia del seu processament”, que posi de manifest la “il·legitimitat” del tribunal que el va jutjar i que anul·li la sentència.

Ofrenes florals dels partits

En les ofrenes florals també hi han participat alguns partits polítics, com Junts, ERC, el PSC i En Comú-Podem. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha representat la seva formació i en declaracions a la premsa ha dit que Catalunya no es rendirà: “No renunciarem ni a la unilateralitat ni a cap recurs legítim per avançar cap a la llibertat”. Des d’ERC han exigit al Govern espanyol una restitució “jurídica, personal i patrimonial” a Lluís Companys i totes les persones afusellades pel franquisme.

La delegació de Sumar – En Comú Podem ha estat encapçalada per Gerardo Pisarello, que ha afirmat que la “millor” manera d’homenatjar Companys és una investidura per formar un govern a l’Estat que eviti el retorn de les dretes “exaltades” que el van matar i que encara ara el “calumnien”. Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha apostat pel diàleg i ha dit que “la por no és el camí per construir el futur”.