FC Barcelona Montjuïc
Foto: @FCBarcelona

(EFE) El FC Barcelona i l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) van inaugurar aquest dilluns una exposició que aprofundeix en l’etapa en què l’Estadi Olímpic Lluís Companys, la casa del primer equip de futbol blaugrana mentre s’allarguin les obres de l’Spotify Camp Nou, va acollir 21.000 desplaçats durant la Guerra Civil.

Montjuïc, estadi refugi

En concret, el recorregut de la mostra se centra en els successos ocorreguts entre el 1936 i mitjans del 1937, una etapa en què van arribar desplaçats sobretot de Guipúscoa, el centre de Madrid i diferents parts d’Andalusia, i es van arribar a concentrar alhora prop de 2.000 persones.

Durant l’acte de presentació de l’exposició “Barça, més que no pas un club. Montjuïc, estadi refugi”, celebrat a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, el vicepresident del FC Barcelona, Rafa Yuste, va agrair la col·laboració amb l’ACNUR perquè “recorda que qui perd la memòria perd la identitat”.

“Al món hi ha 110 milions de refugiats, com a mínim nosaltres amb el nostre escut podem donar-los una mica d’esperança”, va ressaltar Yuste, que va posar èmfasi en l’aliança del club català amb l’ACNUR.

Yuste va estar acompanyat pel jugador del primer equip Ilkay Gündogan, ambaixador d’ACNUR; el director de l’oficina d’aquest organisme de l’ONU a Europa, Philippe Leclerc; la primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i el cònsol de Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov.

Com relata l’exposició, l’Estadi Olímpic era el segon recinte més gran d’Europa per darrere de Wembley i estava preparant-se per als Jocs Olímpics del 1936, que finalment van tenir lloc a Berlín, capital de l’Alemanya nazi.

Així doncs, es van habilitar passadissos per ubicar escoles —alguns nens rebien les classes a la gespa de l’estadi—, menjadors, safarejos, zones on les dones cosien, espais per fer gimnàstica, dormitoris i fins i tot una infermeria.

L’exposició també mostra imatges preses per la fotògrafa jueva Margaret Michaelis (Polònia, 1902), que es va exiliar a Barcelona davant l’auge del nazisme.

Una part del recorregut se centra en l’exili del FC Barcelona, que amb l’arribada de la Guerra Civil va emprendre el seu exili particular en acceptar la invitació per jugar diversos partits a Mèxic, la qual cosa es va acabar convertint en una gira americana (10 partits a Mèxic i quatre als Estats Units).

Aquell equip estava format per 16 jugadors, 10 dels quals van decidir quedar-se a l’exili davant les represàlies franquistes a Catalunya.

El 2022, una cosa similar va passar a l’estadi Arena Lviv, a la regió ucraïnesa de Donetsk, quan va esclatar el conflicte amb Rússia. A principis del 2023, unes 170 persones desplaçades internes vivien a la part superior de l’estadi, condicionat per donar-los refugi

Precisament, el Barcelona s’enfrontarà al Xakhtar Donetsk dimecres que ve en el partit de la tercera jornada de grups de la Lliga de Campions. L’equip ucraïnès juga aquesta temporada a Hamburg les seves trobades com a local de la màxima competició europea pel conflicte bèl·lic amb Rússia.