La revista digital ‘Catorze.cat‘, referent del periodisme cultural en català, està d’enhorabona: la seva fundadora i editora, Eva Piquer, ha bufat les espelmes dels 10 anys d’aquesta publicació que s’ha fet un lloc en primera fila en el panorama periodístic de casa nostra. De tot plegat en parla al ‘Plaça Tísner‘ en aquesta entrevista.

Ser, fer i encomanar cultura

L’1 d’abril del 2014, Piquer va aprofitar la indemnització que va rebre pel tancament del diari on treballava i va decidir obrir la seva pròpia revista digital, adreçada a la cultura i en català. Si l’empresa ja semblava, així d’entrada, força agosarada, a més es produïa quan la crisi econòmica del 2008 encara es feia notar, amb el periodisme cultural en una situació molt precària i el català com a llengua minoritària i marginada a la xarxa.

I tot i això, ‘Catorze’ aviat va començar a fer-se un lloc, sota el lema “Volem ser, fer i encomanar cultura”, acompanyada de col·laboradors externs de primer ordre i amb el suport econòmic d’alguns dels seus lectors. La revista d’Eva Piquer no té continguts exclusius per a subscriptors, perquè les seves impulsores consideren que la cultura ha d’estar oberta a tothom, i es finança amb les aportacions d’aquells que volen (i poden) pagar una quota.

I tot i que ‘Catorze’ ha hagut de fer equilibris en més d’una ocasió, com tantes altres publicacions, arriba als 10 anys de vida convertida en una de les més importants del panorama cultural de casa nostra.

La pedrera de la literatura en català

A més de ser i d’encomanar cultura, ‘Catorze’ també n’ha fet, especialment en l’àmbit de la literatura. A través dels seus relats i les seves columnes, la revista d’Eva Piquer ha tingut molt d’encert a l’hora d’apostar pel nou talent que conforma i que conformarà el mapa de les lletres en català present i futur.

A més de noms consolidats com els d’Ada Castells, Care Santos i Muriel Villanueva, el digital ha donat a conèixer Gemma Ventura, Maria Climent, Jenn Díaz, Marta Orriols, Jesús Lana i Andrea Jofre, demostrant així l’ascendent de la revista que Eva Piquer va fundar fa una dècada.

Eva Piquer

El “mosaic” d’Eva Piquer

  • Una ciutat: Nova York. L’Eva Piquer va viure un temps com a corresponsal a la ciutat dels gratacels com a part d’una carrera, la de periodista, que la va dur a guanyar el Premi Atlàntida a la millor articulista en llengua catalana.
  • Una editorial: Thassàlia. Tot i només exercir-hi de directora literària durant dos anys, va tenir ocasió d’apostar per noms com els de Daniel Pennac, Rachel Cusk i Kate Atkinson, demostrant un bon ull pel talent dels altres que no ha perdut amb el temps.
  • Un llibre: ‘Aterratge’. Després d’escriure contes, assaigs i àlbums il·lustrats, Piquer va publicar l’any passat ‘Aterratge’, que en poc temps es va convertir en una de les sensacions de la temporada.
  • Un número: el catorze. L’any 2014, l’Eva va posar en marxa una revista cultural digital en català, tota una aventura en un context de crisi del periodisme que s’ha convertit en refugi i oasi tant per a artistes com per a lectors.
  • Un aniversari: els 10 anys. ‘Catorze’ ha fet la seva primera dècada superant problemes econòmics, crisis socials i pandèmies, i també aplegant premis tan importants com el Nacional de Cultura, el Marta Mata o el Llengua Nacional.
  • Una plaça: la Virreina. Al cor de la Vila de Gràcia, aquest punt de trobada per a tants barcelonins és un dels escenaris habituals de l’Eva, un lloc on passejar, quedar amb gent i, potser també, llegir…