La Fundació Museu Historicosocial de La Maquinista Terrestre i Marítima i Macosa ha fet una donació de 483 documents a l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu. En destaquen les fotografies, però també hi ha llibres, documents i revistes. Amb aquesta actuació, la fundació, conscient del valor històric i documental, vol afavorir la preservació i difusió dels documents.

El 1917, La Maquinista Terrestre i Marítima i Macosa va obrir a Sant Andreu la segona fàbrica, després de la de la Barceloneta, amb una superfície de més de 100.000 metres quadrats i una plantilla de més de 3.000 treballadors. Va ser capdavantera en l’àmbit industrial i en la lluita per la defensa dels drets socials, sindicals i polítics.

Fotografies de peces i processos industrials

Aquesta és la donació més voluminosa que l’Arxiu Municipal de Sant Andreu ha rebut per incloure-la al fons de La Maquinista Terrestre i Marítima. Segons el seu responsable, Jaume Oriol, fins al moment hi havia un centenar de documents i d’aquest conjunt cal destacar les imatges perquè les va fer un especialista. “Àngel Torrents era un fotògraf que La Maquinista tenia contractat i que es va dedicar a documentar maquinària i processos productius i d’una qualitat tècnica molt interessant i espectacular”, explica Jaume Oriol.

Entre els gairebé 500 documents, també hi ha catàlegs, llibres, documents textuals de les primeres lluites obreres i exemplars de la revista ‘Metam’ que editava La Maquinista Terrestre i Marítima.

Una empresa que va deixar empremta a Sant Andreu

La Maquinista Terrestre i Marítima va ser una empresa amb repercussió als barris de Sant Andreu i el Bon Pastor. La presidenta de la fundació, Montse Milà, explica que quan a La Maquinista hi havia una vaga és allò que diuen “quan esternuda La Maquinista, es refreda tot Barcelona” i “tot això traspuava al veïnat”.

L’empresa va ser puntera en la fabricació industrial i s’adaptava a les necessitats existents. Va fabricar calderes, ponts, locomotores i motors de vaixells. Però també va destacar per la lluita per la defensa dels drets socials i sindicals. Els treballadors van participar en el naixement de les primeres organitzacions sindicals del sector metal·lúrgic, així com en la lluita activa contra la dictadura i per la recuperació del moviment sindical, la democràcia i els drets nacionals de Catalunya.

Es podran consultar en línia a finals del 2024

Segons l’arxiu, es tracta d’un fons que està en bon estat. Al llarg d’aquest 2024 faran les tasques d’ordenació, classificació, instal·lació, descripció i digitalització. La idea és que cap a finals d’any els documents estiguin disponibles al catàleg en línia.

La fundació també està en contacte amb l’Arxiu Nacional de Catalunya per oferir-los en donació planells que tenen i amb la Universitat Politècnica de Catalunya d’Arquitectura per uns 600 llibres tècnics en diversos idiomes i diapositives.