cosmocaixa dinosaures

L’exposició “Dinosaures de la Patagònia”, que es pot visitar al CosmoCaixa, amplia col·lecció amb cinc restes originals del “Patagotitan mayorum”. Es tracta d’holotips, és a dir, exemplars originals a partir dels quals es va determinar la descripció d’aquesta espècie de dinosaure, el més gran trobat fins avui. Aquests fòssils únics al món, localitzats a la Patagònia el 2012, van permetre estudiar aquesta criatura del cretaci i calcular-ne la mida.

Feia 38 metres de llarg i pesava 77.000 quilos

Els experts expliquen que, quan es treballa amb espècies extintes, s’utilitzen dos tipus de tècniques per obtenir aquestes dates: d’una banda, les relacions entre el pes i el diàmetre de l’húmer i el fèmur i, de l’altra, el càlcul del volum sobre la base d’una imatge tridimensional de l’esquelet, més l’agregat hipotètic de teixit tou. En el cas del “Patagotitan” es van utilitzar les dues tècniques, amb les quals es va concloure que els exemplars d’aquesta espècie, que va habitar la Terra fa 101 milions d’anys, podrien fer 38 metres de llarg i tenir un pes de 77.000 quilos.

El bon estat de conservació dels ossos i la quantitat de restes trobades han permès conèixer bé l’anatomia d’aquest dinosaure, cosa que ha fet possible analitzar l’evolució del grup dels titanosaures de manera més fonamentada.

486.000 de visitants en sis mesos

L’exposició, creada pel Museu Paleontològic Egidio Fergulio (MEF), es va estrenar el 26 d’octubre del 2023 al Museu de la Ciència CosmoCaixa per primera vegada a Europa. Des de llavors, més de 486.000 visitants han visitat els dinosaures que van habitar la Patagònia fa més de 200 milions d’anys a través de rèpliques a mida real de 13 espècies d’aquests animals.