Escoltar Mont Plans i Oriol Genís és un regal per a les orelles. Complementen a la perfecció el seu humor, ironia i tones de saviesa i experiència sobre l’escenari. Fins al 5 de maig han plantat al Texas les seves ‘Cadires’, un text autobiogràfic que es teixeix amb anècdotes reals teatralitzades, dirigides per Albert Arribas.

El teatre és la nostra vida, i si ens fem grans i s’acaba el teatre, què fem amb les nostres vides?”
Oriol Genís, actor

La petjada de Ionesco

‘Cadires’ parla “de teatre, d’envellir, de què passa amb el teatre quan et fas gran“, expliquen Mont Plans i Oriol Genís a un equip del ‘Plaça Tísner‘. “El teatre és la nostra vida, i si ens fem grans i s’acaba el teatre, què fem amb les nostres vides?”, es pregunta Genís. Això és el que els dos actors volen compartir amb el públic a través de fets viscuts que s’emmirallen, en un muntatge que s’inspira en un text del mestre del teatre de l’absurd Eugène Ionesco.

“Tota l’obra està basada en un joc de referències d’intertextualitat amb ‘Cadires’, de Ionesco“, explica el director del muntatge, Albert Arribas: “Dos personatges grans, aïllats del món, que preparen un gran discurs davant un auditori de cadires buides“. I ells parlen amb aquestes cadires “com si hi hagués gent, hi ha tota una cosa de voler ser escoltats”. Amb aquest muntatge “es provoca en el públic una reflexió sobre què és la vida, el teatre”, afirma Oriol Genís.

El protagonista de ‘Cadires’ és el públic”
Albert Arribas, dramatúrgia i direcció de ‘Cadires’

Les cadires i el públic

Mont Plans té molt clar què és el teatre: “Dues persones que tinguin alguna cosa a dir, amb un parell de cadires i una mica de públic que escolti. La resta és parafernàlia”. “El protagonista de ‘Cadires’ és el públic”, afegeix Albert Arribas, “el públic és molt present quan acompanya però també quan no acompanya”. “D’això tracta l’obra, de la dificultat de tirar endavant un projecte! sobretot quan ets actor de guerrilla”, exclama Mont Plans, que va rebre el Premi Margarida Xirgu el 2023 com a millor actriu de la temporada teatral barcelonina per la seva interpretació en aquest espectacle.

‘Cadires’ no és una obra de teatre convencional. Hi ha molta ànima i jo crec que la gent ho nota. No és de gran consum, és una peça única, especial”
Mont Plans, actriu

Al peu del canó

“Ells estan al peu del canó, i ja no hi haurien d’estar, segurament, i no hi deixaran d’estar… i nosaltres hem d’estar al peu del canó acompanyant-los“, afirma Albert Arribas. Enrere queden milers d’hores sobre els escenaris, l’Oriol Genís sobre el del Teatre Nacional, la Mont Plans des de companyies mítiques com La Cubana o Dagoll Dagom.

‘Cadires’ és un projecte que Mont Plans ha defensat aferrissadament, amb la complicitat (i la coautoria) d’Oriol Genís i Albert Arribas. Plans se sent orgullosa perquè “s’ha vist com la peça única que és. No és una obra de teatre convencional. Hi ha molta ànima i jo crec que la gent ho nota. No és de gran consum, és una peça única, especial”.