L’humor reivindicatiu i feminista d’Oye Polo serà el protagonista de la XVI edició dels Premis Gaudí que tindrà lloc diumenge, 4 de febrer. Ana Polo i Maria Rovira (Oye Sherman) es passen la vida fent guions però són conscients que el d’una gala és dels més difícils que hi ha perquè s’han de tenir en compte molts factors: “Has d’intentar ajuntar moments emotius, moments divertits, reivindicació, que sigui profunda, que no es faci llarga…”.

Així que, segons avancen les mestres de cerimònies d’enguany al programa ‘Plaça Tísner‘, tractaran els reptes actuals del cinema català de forma amena i en el seu to humorístic habitual. La nit també inclourà les actuacions musicals de Julieta, Guillem Gisbert, Sharonne i protagonistes de la sèrie ‘Jo mai mai’.

Pujada del cinema en català

Un de les característiques més destacades d’aquesta edició és la quantitat i la qualitat de pel·lícules en català, que representen un 40 % de les produccions de l’any.

Podrien haver estat nominades set o vuit pel·lícules”
Judith Colell Pallarès, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català

“Ha estat molt complicat triar, és el primer any que podrien haver estat nominades set o vuit pel·lícules”, confessa la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell. Finalment, opten a millor pel·lícula en llengua catalana ‘Creatura’ (Elena Martín), ‘Saben aquell’ (David Trueba), ‘Els encantats’ (Elena Trapé) i ‘La imatge permanent’ (Laura Ferrés).

Més dones finalistes

És el primer any que les dones nominades superen els homes nominats, amb un 57 %. “Però és important que no sigui flor d’un estiu, s’ha de seguir mantenint en les properes edicions per poder dir que la cosa està començant a igualar-se”, adverteix Colell.

Estem emocionades que això sigui el cinema català”
Ana Polo, guionista i presentadora de la gala

“Estem orgulloses i emocionades que això sigui el cinema català i estem encantades que ens hagi tocat aquest any”, comenta Ana Polo. El desig femení, la identitat, el gènere i la memòria històrica són algunes de les temàtiques d’aquesta edició. “S’estan traslladant noves històries i nous punts de vista i això és molt important tenint en compte la deriva reaccionària que està prenent el món”, valora Rovira.

Què esperen els nominats?

‘Creatura’, ‘Saben aquell’, ‘20.000 espècies d’abelles’ i ‘Un amor’ són les més nominades de les 28 produccions catalanes que competeixen per ser al palmarès. Durant la foto de família dels Gaudí, el programa ‘Plaça Tísner’ va aprofitar per preguntar a algunes de les finalistes “amb què voldrien que es quedés el públic quan sortís de veure la seva pel·lícula”.

M’agradaria que el públic es quedés amb la sensació de quan algú t’explica un secret”
Elena Martín, directora i intèrpret

La directora, autora i intèrpret de ‘Creatura’, Elena Martín, ho té clar: “Amb la sensació de quan algú t’explica un secret molt íntim, una mica incòmode, i et dona permís per explicar tu també”. Enric Auquer, que dona vida a Antoni Benaiges a ‘El mestre que va prometre el mar’, voldria que l’espectador es quedés amb “el compromís dels mestres republicans amb l’educació i la voluntat d’acompanyar bé un infant”.

Per la seva banda, l’actriu Bruna Cusí voldria que el públic fes una reflexió sobre la situació angoixant que viuen els protagonistes d”Upon entry’: “Si a persones amb aquest privilegi els passa això, què passa quan has de crear l’oceà per exiliar-te d’un país en guerra?”.