Trobar el talent per a la propera generació d’artistes. Aquest és l’objectiu del programa Next Gen de Cirque du Soleil, que ha aprofitat l’estada de l’espectacle ‘Crystal‘ a Barcelona per fer un càsting de patinadors extrems. Els cinc candidats han assistit a una formació de quatre dies al Palau Sant Jordi en la qual han d’adaptar-se al gel. De fet, els participants han estat patinadors en línia provinents del “roller freestyle”, una modalitat de patinatge en línia que es desenvolupa als carrers i als parcs de patinadors.

L’adaptació al gel

El responsable de detectar nous talents és l’ex-esquiador acrobàtic Jean-Damien Climonet. La seva tasca és valorar com el patinador adapta les seves acrobàcies a una superfície nova: “Agafem perfils de patinadors en línia i mirem què són capaços de fer sobre el gel”. Segons un dels participants, el patinador d’estil lliure Abel Morales, aquest canvi de superfície no és tan fàcil: “Les rodes s’adhereixen millor al terra i aquí és diferent. Per això, per mi és com un altre tipus de patinatge que t’hi has d’acostumar”.

De l’esport a l’art

Alguns dels pilars fonamentals del circ, com són la disciplina i l’esforç, són comuns també en l’esport. Però existeixen grans diferències entre la pràctica artística i l’esportiva. Segons Climonet, responsable del càsting però també entrenador, la idea és detectar talent per després “formar-los com artistes a llarg termini“. Per un altre dels patinadors que participen del càsting, Víctor Medrano, la gran diferència és que ell en un “skate park” va per lliure i patina de manera individual. En canvi, en el món de l’espectacle, la coordinació amb els altres patinadors és clau.