Raül Refree va descobrir les cançons de tradició oral de les muntanyes de Cangas del Narcea treballant en la producció d’un disc de l’artista asturià Rodrigo Cuevas. Segons explica el músic barceloní al programa ‘Plaça Tísner’, va quedar impactat: “Em va semblar que s’estava perdent una realitat preciosa, no només a escala musical, sinó també humana i personal”.

Va enregistrar els càntics i va pensar que més enllà de publicar-los en un disc, la millor manera d’ajudar a preservar-los era a través d’una pel·lícula. Titulada ‘Muyeres’ i protagonitzada pel propi Refree, la cinta barreja una història de ficció amb la realitat de les dones que viuen en aquesta part d’Astúries. Per fer-la, el músic s’ha aliat amb la cineasta Marta Lallana, amb qui ja havia treballat a ‘Ojos negros’.

“Però si jo no canto bé, quina vergonya!”

La pèrdua de la memòria col·lectiva, el cant com a eina d’unió o la cura entre dones són alguns dels temes que aborda un llargmetratge que, segons la directora aragonesa, pot sorprendre l’espectador que esperi “un documental observacional o d’entrevistes”.

Tot i això, el testimoni de les dones és clau. Reivindica un patrimoni que ni elles ni les seves famílies no tenien en consideració en haver-lo tingut present des de sempre. Lallana explica, fins i tot, que les entrevistades “no es creien que sortirien en una pel·lícula” sobre les cançons de tradició oral de la seva terra o que li deien: “Però si jo no canto bé, quina vergonya!”.

Una banda sonora que entrellaça passat i present

La banda sonora, a càrrec de Raül Refree, és un dels atractius d’un film que ha estat guardonat a Xangai i als premis Seminci i nominat als Goya i als Gaudí. El músic parteix de les gravacions dels càntics tradicionals i incorpora elements actuals.

Segons Refree, “la pel·lícula explica que les cançons poden arribar a mans inesperades mitjançant la transmissió”. Per això, adverteix, “cal reinterpretar les cançons antigues amb les eines que tenim avui perquè no quedin lluny als que vindran”.

Repeteix col·laboració excepcionalment

“Quan acabo un disc amb un artista penso que ja he fet el que podia fer amb aquella persona i això no és ni bo ni dolent”, explica Raül Refree responent a per què no acostuma a repetir col·laboracions. Per ‘Muyeres’, però, qui ha estat productor de Rosalía, Sílvia Pérez Cruz o Niño de Elche, ha fet una excepció amb Marta Lallana: “Sabia el que podíem fer junts i vaig tenir la sensació que era la persona adequada per retratar aquesta tradició que s’estava perdent”.

Comparteix a: