Sovint veiem línies blanques al cel i sentim a dir que són esteles, però, tot i que aquesta paraula la tenim al diccionari, en català vol dir una altra cosa. De les marques blanques al cel, producte de la condensació en gotetes d’aigua o cristalls de gel que deixen al seu pas avions, en diem deixants, rastres o traces.

Què vol dir “estela” en català?

Segons el diccionari, la paraula estela s’usa actualment en dos àmbits molt diferents. D’una banda, en l‘àmbit arqueològic, és un monument en forma de làpida, d’una sola peça —monolític—, que normalment duu una inscripció, funerària, commemorativa, etc.; de l’altra, en l’àmbit botànic, estela fa referència a la part central i interior de la tija dels vegetals, com si en fos la columna.

Estela també era la paraula que antigament s’utilitzava per fer referència als estels. Trobem esteles com a estrelles en Ramon Llull i en les cròniques medievals.

Les altres esteles qui són ficades e fermades en lo cercle del firmament”
Ramon Llull

Deixem espai als “deixants”

Segons el Termcat, un deixant és la “condensació visible de gotes d’aigua o cristalls de gel a l’atmosfera que ocorre, sota certes condicions, amb el pas d’una aeronau, un coet o un míssil”. En anglès en diuen contrail i en castellà, estela. És per això que potser, per interferència, usem estela en català quan en realitat n’hauríem de dir deixant.