Caminar pel carrer de Caracas, situat al polígon del Bon Pastor, era fa un any “una odissea” com defineixen algunes de les veïnes. Havien de sortejar rajoles trencades, tanques, motos aparcades a la vorera i, de tant en tant, els tràilers que entraven a les fàbriques. Una fita que es complicava força si duien el carretó d’anar a comprar, cotxets o cadires de rodes. A més, en tota la via només hi havia un únic pas de vianants per creuar a l’altra banda del carrer. Els autobusos eren inexistents i hi havia pocs fanals amb la sensació d’inseguretat que tot plegat comportava quan es feia fosc.

Actualment, aquest carrer s’ha reformat a través del projecte Poligoneres: Justícia de gènere als polígons del marge dret del Besòs, una iniciativa en la qual han participat veïnes i treballadores d’aquestes zones industrials a través de les marxes exploratòries, en què també hi ha col·laborat personal de l’Ajuntament expert en urbanisme. Les caminades, incloses al Pla de barris, han servit per posar de manifest les mancances i les necessitats.

Urbanisme amb perspectiva de gènere

La intervenció al carrer de Caracas ha consistit, entre d’altres, en pavimentar de nou la via amb un material més resistent als camions i fàcil de transitar. També s’hi ha posat una nova parada d’autobús amb una marquesina i s’hi ha instal·lat enllumenat nou. A més, s’han afegit quatre pasos de vianants per creuar a l’altra banda de la via. Aquestes reformes han aconseguit convertir el carrer de Caracas en un passeig uniforme que connecta per primera vegada amb Baró de Viver. Veïnes com Jeni Jiménez estan satisfetes amb els canvis, però encara és més exigent i troba a faltar “més espais amples i zones de joc per a criatures i les seves famílies”.

Les reformes, pendents a la resta de polígons del marge dret del Besòs (Montsolís, Torrent de l’Estadella i la Verneda Industrial), formen part del que s’anomena urbanisme en clau de gènere o urbanisme feminista, una ordenació de la ciutat o el territori centrada en la vida quotidiana de les dones que és també la de les criatures i la gent gran. L’objectiu, segons l’Ajuntament, és aconseguir una ciutat més justa, igualitària, segura i sense barreres. Una de les altres potes de Poligoneres, és la voluntat d’afavorir la contractació de dones en un entorn que representen un 30 % i assolir així el seu empoderament a la societat.

El consistori barceloní va elaborar, el 2017, la mesura de govern Urbanisme amb perspectiva de gènere, que incloïa un paquet de mesures per integrar la mirada de gènere en totes les polítiques urbanístiques. Uns criteris que han impregnat projectes com pacificació de la Meridiana, la Colònia Santiveri, al barri de la Marina i les superilles, entre d’altres. El febrer del 2019 l’Ajuntament va elaborar un manual amb criteris de gènere.