La primera casa de Gaudí, la Casa Vicens, ret aquests dies un homenatge a Ernesto Ventós Omedes, que va perdre la vida de manera sobtada l’1 de gener d’aquest any als 74 anys. Amb l’Exposició de Tardor els visitants poden gaudir de part de la seva obra, que va fer amb el sobrenom de Nasevo. I en el marc del festival de videoart Loop, coneixeran també la seva faceta de col·leccionista a través de quatre videoinstal·lacions. La seva discapacitat auditiva –era sord- el va marcar fins a convertir-se en perfumista i artista obsessionat pels nassos.

“Casa Vicens és natura feta essència”

Ventós tenia una relació estreta amb el projecte de Casa Vicens. Va crear essències per a diferents estances, que ara acullen part de la seva col·lecció i obra. Segons explica Mercedes Mora, gerent de Casa Vicens, en la seva primera visita a la casa museu va aportar un nou punt de vista a l’entorn gaudinià, canviant el concepte de natura feta arquitectura: “Jo no em pensava mai que ell quan vingués aquí em diria que la Casa Vicens és natura feta essència”.

Un nas d’espines, la primera obra de Nasevo

Fins al 22 de març la primera planta dedica l’exposició temporal a Nasevo, que és el seu nom artístic, compost pel nom de nas i les inicials del seu nom i cognoms. Una mostra de varietat de nassos creada per l’artista, de diferents colors, mides i textures que recorden la tardor. Per exemple, s’hi pot veure ‘Nasespinas’, la primera obra que va fer l’any 2003, que està composta de poliuretà i espines de roser.

Videoart amb olor

Casa Vicens participa un any més en el festival Loop, i ho fa amb una altra exposició del Ventós col·leccionista. Es poden veure quatre peces de la seva col·lecció “Olor visual”, en quatre estances diferents i acompanyades d’olors. Ventós va començar a col·leccionar art visual, impactat per la semblança entre el moviment que transmetien les imatges i el moviment que a ell li permetia fer perfums, i com les olors creaven també moviment. Com ho fan també les essències que hi ha a cada una de les videoinstal·lacions visuals. Un viatge a través de la tecnologia, els colors, olors i records que els visitants podran fer fins al 13 de desembre. 

Just es compleixen tres anys des que la Casa Vicens va obrir les portes al públic. Tot i ser un any atípic i estar marcats per les restriccions per la covid-19, fan una valoració positiva del nombre de visitants que estan rebent. Des de la reobertura al juliol han abaixat els preus i només posen a la venda les entrades per un terç de l’aforament.