La vaga de controladors aeris a Marsella ha obligat a suspendre 54 vols aquest diumenge des de l’Aeroport de Barcelona-el Prat. La proximitat amb l’espai aeri del sud-est francès passa factura a bona part de les connexions entre Barcelona i el nord d’Europa o la riba del Mediterrani. Els principals afectats son els passatgers de Vueling. L’aerolínia, que ja arrossegava problemes amb cancel·lacions i recol·locacions exprés per la vaga de pilots a inicis de setmana, es veu obligada ara a tornar a suspendre vols, situació que afecta alguns dels passatgers que ja havia reubicat per les afectacions de la protesta laboral.

Els controladors aeris de Marsella continuen en vaga des de dissabte a la matinada. La protesta obliga a moure el mapa de vols de la part nord-oest del Mediterrani. Un dels aeroports més afectats és el de Barcelona-el Prat, que aquest cap de setmana —de quatre dies festius pel pont de Primer de Maig— ha vist com s’han de cancel·lar 122 vols. Si dissabte se n’havien suspès 68, aquest diumenge han estat cancel·lats 54 més.

L’aerolínia més afectada ha estat Vueling, que en tot el cap de setmana ha suspès 43 vols dissabte i 38 vols diumenge. Bona part d’aquestes connexions eren les que la companyia havia ofert de manera alternativa als passatgers afectats per la vaga de pilots de Vueling, que ja havia provocat cancel·lacions i recol·locacions a principis d’aquesta setmana. La companyia ha publicat el llistat de vols afectats. 

Dos dies més de vaga

Després de dos dies de vaga a Vueling, els pilots de l’aerolínia han anunciat dos dies més de protesta: el 3 i el 4 de maig. El Ministeri de Foment ha decretat aquests serveis mínims durant la protesta:

  • Servei del 100 %: Canàries, Balears i vols que s’enlairin abans de les 0 h de dimecres 25 i amb arribada durant el període de vaga.
  • 51 %: rutes a la península Ibèrica on el transport alternatiu superi les cinc hores i rutes internacionals d’origen i amb destinació Espanya.
  • 30 %: rutes a la península Ibèrica on el transport alternatiu sigui inferior a cinc hores.

Amb tot, l’Associació de Consumidors i usuaris del Transport Aeri i Viatges Combinats (ACUTAVC) recorda que tots els passatgers afectatstenen dret a una indemnització d’entre 250 € i 400 €” en funció de la distància del vol —que oscil·la entre els 1.500 km i els 3.500 km—, i apunta que aquesta compensació “ha de ser directa, independentment del temps amb què l’aerolínia notifica una cancel·lació” i que el passatger ha ser recol·locat en un altre vol que connecti amb la mateixa destinació.