L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar a mitjans de gener que tallaria el trànsit un dissabte al mes d’algunes vies importants de la ciutat. La iniciativa, batejada com “Obrim Carrers”, s’ha estrenat aquest cap de setmana a la via Laietana, que ha quedat deserta de vehicles i ha estat envaïda de vianants de dues del migdia a dotze de la nit. La mesura s’ha adoptat després de l’èxit de públic que va tenir el tall de trànsit durant les festes de la Mercè de l’any passat, durant el Mercè Respira.

L’objectiu del consistori és treure protagonisme al trànsit rodat. Segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, les vies principals de la ciutat han de deixar de ser “autopistes”. A més, Sanz recorda que es treballa amb la intenció que a finals del 2020, es talli el trànsit un cop al mes a una via principal de tots els districtes de Barcelona.

Propers carrers tallats: Aragó i Creu Coberta

Més enllà de via Laietana, també estan anunciats els talls al carrer d’Aragó, i els carrers de Sants i Creu Coberta. Tot i això, la mesura no és nova. De fet, des del 2016 es fan talls mensuals al carrer Gran de Gràcia.

  • Primer cap de setmana de febrer: es tallarà la via Laietana (que se suma al tall de Gran de Gràcia).
  • Primer cap de setmana de març: es tallaran la via Laietana i els carrers de Sants i de la Creu Coberta el dissabte a la tarda; i el carrer d’Aragó (entre l’avinguda Meridiana i el carrer de Tarragona) el diumenge al matí.

Aquest dissabte, Janet Sanz no ha volgut anunciar quins carrers que se sumaran a la iniciativa els propers mesos perquè “encara s’ha d’acabar de definir i parlar amb els veïns”.

Satisfacció entre comerciants i veïns

Els tall de trànsit ha estat ben rebut entre els vianants i sobretot, per part dels comerciants. La majoria, tot i que expectants, consideren positiva la mesura perquè atrau més gent. El fet que no hi hagi trànsit rodat fa que les persones no vagin tant de pas i s’aturin més als aparadors.

Alguns veïns de la zona, però, s’han mostrat contraris perquè els dificulta la mobilitat a l’hora d’entrar i sortir de casa amb el cotxe perquè es veuen obligats a fer més volta de l’habitual. D’altres consideren que la mesura implica concentrar el trànsit habitual de la via Laietana en altres carrers del voltant.

En aquest carrer, el trànsit s’ha tallat entre les 14 h  i les 00 h, i entre les 17 h i 21 h s’han fet activitats per a totes les edats: s’hi han instal·lat taules de ping-pong, s’han fet activitats de malabarisme i d’equilibri.

La reforma de la via Laietana, clau en aquest mandat

La via Laietana és un dels carrers que l’Ajuntament té previst reformar en els propers anys. De fet, la redacció del projecte i l’execució haurien de ser una realitat aquest mandat. L’objectiu de tot plegat és que la via tingui voreres més amples i perdi trànsit de pujada.