És una de les activitats de les Festes de la Mercè 2019 a Barcelona que obre un espai al vianant per fomentar els desplaçaments més sostenibles i saludables. Es tracta del Dia sense Cotxes, que se celebra a tot Europa i que aquí, almenys durant unes hores, permet guanyar el pols al trànsit de cotxes en alguns carrers. L’atracció principal és la via Laietana, com ja va passar l’any passat, entre les 11 i les 20 h. L’objectiu de la cita va més enllà d’un dia puntual, i com ha assegurat la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, la via Laietana sense cotxes ha de ser una realitat més dies al mes.

Aquesta mesura es complementaria amb el projecte de transformació global que ha de fer aquesta artèria per deixar de ser un espai dominat pels cotxes i cedir-lo als veïns, comerciants i vianants. Des de la regidoria de Mobilitat, Rosa Alarcón, considera que reduir el volum de cotxes contribuirà a una mobilitat més sostenible, més saludable i més segura.

Dia sense cotxes

Activitats a la via Laietana

L’objectiu és imaginar i viure en un carrer sense cotxes. Un dels trams està pensat per a tots aquells que somien amb vies tranquil·les, sense soroll, etc. Una catifa de gespa i uns auriculars que reprodueixen els sons de la natura permeten fer-ho realitat durant uns minuts.

També aquells que volen contribuir a omplir de verd la ciutat tenen el seu espai. Taller Sant Jordi, Fundació Comtal, Hortet del Forat i Huertos in the Sky han habilitat una zona d’horts urbans amb plantes aromàtiques, per insistir en els beneficis físics i psicològics d’estar en contacte directe amb la terra i les plantes. Els que enyoren trepitjar la terra han pogut treure’s l’espineta i passar per una catifa de textures com fulles, sorra i escorces d’arbre.

Dia sense cotxes

Els visitants també poden conèixer les opcions per desplaçar-se de manera sostenible. El Bicing o l’aposta pel tramvia com a mitjà de transport sense emissions han estat presents en una jornada en què també s’han vist novetats que permeten fer ús de l’energia solar. L’alcaldessa, Ada Colau, ha visitat la mostra i ha reiterat la importància de fomentar iniciatives com aquesta, que permeten guanyar espai a les famílies i a tots aquells que aposten per una mobilitat i una ciutat més verda.

Dia sense cotxes

Convertir Barcelona en una ciutat lúdica també s’ha fet realitat durant la jornada. Bona part del tram més proper al mar de la via Laietana s’ha omplert d’activitats de joc per a les famílies.

A banda dels tallers també hi ha programades actuacions de ball i dansa.

 • 12 h: Paula Peso. Concert de rhythm & blues
 • 13.30 h: Spank the Baby. Exhibició i classe oberta de swing / Álvaro Mur. Recital de piano
 • 16.30 h: P(A)T – Contacontes amb titelles / The Piano Seekers. Recital de Piano
 • 17.30 h: Cia. Pasos Impares. Dansa integrada amb la peça Alter Ego
 • 18:00 h Macbarco – Exhibició i classe de danses urbanes

Es recomana als ciutadans que s’hi acostin en transport públic o en bicicleta. De fet hi haurà un aparcament gratuït i vigilat per a aquests vehicles. I recordeu que hi ha una zona de pícnic perquè podeu portar les vostres carmanyoles!

Carrers tallats a Barcelona per al Dia sense Cotxes

 • Via Laietana: tallat el trànsit (busos, bicicletes…) a partir de les 5 h en tots dos sentits, entre pl. Antonio López i pl. Urquinaona. Es reobrirà el trànsit a la mitjanit del dilluns 23, després del desmuntatge de les instal·lacions i la neteja de la calçada.
 • Sagristans i Capellans: s’inverteix el sentit de marxa de tots dos carrers .
 • Sant Pere Més Alt: s’inverteix el sentit de marxa entre via Laietana i Amadeu Vives.
 • Sant Pere Més Baix: s’inverteix el sentit de marxa entre via Laietana i General Álvarez de Castro.
 • Bòria i Corders: s’inverteix el sentit de marxa entre via Laietana i placeta d’en Marcús.
 • Princesa: s’inverteix el sentit de marxa entre via Laietana i Rec.
 • Argenteria i Manresa: s’inverteix el sentit de marxa de tots dos carrers.
 • Àngel Baixeras: s’inverteix el sentit de marxa a tot el carrer.
 • Fusteria: s’inverteix el sentit de marxa entre Àngel Baixeras i Ample.

Dia sense cotxes

Setmana Europea de la Mobilitat

A Barcelona, la Setmana Europea de la Mobilitat se celebra del 16 al 22 de setembre. Hi ha fins a un centenar d’activitats programades, tant per l’Ajuntament com diverses entitats que plantegen millorar la qualitat de l’aire.

 • Recuperem la Font d’en Fargues amb bicicletes. 19 de setembre de 16.30 a 20 h. Berenar amb música per reivindicar l’ús de la bicicleta als barris de la zona alta. També es demanarà la instal·lació del Bicing en aquesta àrea de la ciutat.
 • Jornades de portes obertes al BiciHub Can Picó. Del 16 al 18 de setembre de 18 a 19 h. Cal inscriure-s’hi prèviament.
 • EXPOelèctric. Trobada de vehicles elèctrics. 2 i 3 de novembre de 10 a 19 h, al passeig de Lluís Companys.
 • Rocòdrom amb tirolina al carrer. 20 de setembre de 17.30 a 19 h, al Centre Cívic Navas.
 • Taller de reparació de bicicletes. 19 de setembre de 17.30 a 19 h, al Centre Cívic Vil·la Urània. Cal inscriure-s’hi prèviament.
 • Prova pilot del Camí Escolar Baixeras-Infantil. 18 de setembre de 8.30 a 17 h. Al carrer d’Ataülf (entre Calella i Gignàs)
 • 16a Cursa de Transports. 22 de setembre de 18 a 20.30 h

Pots consultar totes les activitats en aquest enllaç.